UBOJSTVO 'MILICIONARA'

Presuda za zločin nakon 20 godina

27.03.2009 u 21:45

Bionic
Reading

Jedno od najstarijih suđenja na zadarskim sudovima dobilo je završetak, i to treći put. Naime, nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zadru na 14 godina zatvora u odsutnosti je osuđen Milorad Dobre (42) bivši 'milicionar' koji je 6. studenoga 1989. na podmukao način ubio svoga kolegu Juru Čulinu (25) iz Pridrage

Slučaj je tada zgrozio cjelokupnu zadarsku javnost, no nakon dvadeset godina napokon je razriješen. Kako je objasnio Boris Radman, predsjednik sudskog vijeća, nedvojbeno je utvrđeno da je Dobre počinio kvalificirani oblik ubojstva i da je usmrtio Čulinu iz automatske puške na prikriven i lukav način dok je ovaj čučao uz službeni automobil, i to iskoristivši priliku prigodom potrage ondašnje milicije za Stankom Lukićem Cvikom.

Nesporno je utvrđeno da je te noći bila akcija za Stankom Lukićem Cvikom, koji se pokušao popeti na prozor policijske postaje u zgradi Županijskog suda i na kojeg su tadašnji milicionari zapucali. Cvik je bježao i naletio na patrolu kod glavne pošte u Zadru, gdje su ga čekali Čulina i Dobre.

Nastala je paljba, ali Cvik je uspio pobjeći, a Dobre je iz neposredne blizine ubio svoga kolegu Čulinu. Da bi prikrio zločin, Dobre je uzeo Čulinin službeni pištolj, a svoju je pušku stavio pokraj mrtvog tijela kolege.

Dobre, koji je u dva navrata nepravomoćno osuđivan na devet pa na pet godina, tada je govorio da je Cvik pucao u Čulinu, zbog čega je i Cvik bio lažno optužen, a kasnije je tvrdio da je došlo do samoopaljenja puške, piše Večernji list.

No Cvik se predao nakon dva mjeseca, i to ne policiji, nego novinarima Slobodne Dalmacije. Cvik je kasnije uspio dokazati svoju nevinost, pa je protiv njega odbačena optužnica. Stanko Lukić Cvik opisivao je kako je bježao pred policijom čije je pucnjeve čuo, ali je kazao da ništa nije vidio. I jedna svjedokinja čula je ponavljanje riječi: 'Napolje izlazi, majku ti j....', što ukazuje da je Dobre odlučio ubiti Čulinu.