ODLUKA U PONEDJELJAK

Hoće li i Babo na uvjetnu slobodu?

23.09.2011 u 15:59

Bionic
Reading

O zahtjevu obitelji Fikreta Abdića da se Abdić uvjetno otpusti iz pulskog zatvora povjerenstvo za uvjetni otpust raspravljat će u Puli u ponedjeljak, doznaje se danas od Elvire Abdić-Jelenović, kćeri Fikreta Abdića.

Abdić u Hrvatskoj izdržava zatvorsku kaznu od petnaest godina po presudi za ratne zločine počinjene u zapadnoj Bosni i Hercegovini.

Elvira Abdić-Jelenović, inače zastupnica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, za Hinu je danas rekla da su uvjetni otpust zatražili Abdićeva supruga i njihovo četvero djece, dodajući da tu nije riječ o pomilovanju.

Uvjetan otpust od hrvatskog pravosuđa zatražila je u lipnju ove godine pošto je izdržao dvije trećine kazne, što je uvjet za uvjetan otpust.

U obrazloženju zahtjeva naveli su da će uskoro napuniti 72 godine, da ima zdravstvenih tegoba, prije svega s nogom, te da je njegovo vladanje u tijeku izdržavanja kazne bilo uzorno, kaže Abdić-Jelenović. Napominje također da je njezin otac svojedobno sam došao u policiju, tj. da nikad nije bio u bijegu i da se dosad nije koristio nikakvim privilegijama koje se stječu nakon polovice izdržane kazne (vikendi, godišnji odmori, poluotvoreni i otvoreni zatvor i sl.).

U Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa RH nisu mogli potvrditi informaciju o sjednici povjerenstva jer je, kako se navodi u pisanom odgovoru, po Zakonu o izvršavanju kazne zatvora i Zakonu o pravu na pristup informacijama, riječ o profesionalnoj i službenoj tajni.

Karlovački Županijski sud Abdića je u srpnju 2002. proglasio krivim za ratni zločin i osudio ga na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni je sud presudu smanjio na 15 godina.

Abdić je osuđen, kako piše u presudi, jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.