HAVARIJA 'SKITNICE' NA ŠOLTI

Čačić ovog ljeta sudjelovao i u pomorskoj nesreći

22.09.2011 u 10:16

Bionic
Reading

Protiv prvoga čovjeka HNS-a Radimira Čačića optužni prijedlog podigla je Lučka kapetanija Split zbog havarije njegove jahte Skitnica koja se dogodila potkraj srpnja ove godine u uvali Nečujam na otoku Šolti

Čačić se optužuje da nije poštivao pravila sigurnosti plovidbe te da nije prijavio članove posade. Čačićeva Skitnica nasukala se 28. srpnja oko tri sata ujutro o dno uvale Nečujam na otoku Šolti a uz Čačića na jahti je bilo još troje ljudi, piše Jutarnji list. U jahtu je počelo prodirati more, a u pomoć im je priskočila čarter tvrtka Nautica Centar Nava svojim plovilom koja je o Čačićevu problemu obavijestila Lučku kapetaniju Split.

U optužnom prijedlogu stoji kako je Radimir Čačić, kao zapovjednik Skitnice, usidrio jahtu u blizini obale. Nije pratio vremensku prognozu te je udario u stijenu, zbog čega je probijen pramčani dio jahte.

Također, Čačić, koji je motornu jahtu registrirao za komercijalne svrhe, nije kod nadležne lučke uprave zatražio koncesijsko odobrenje za obavljanje gospodarske djelatnosti na tom pomorskom dobru. Usto, optužuje se da, kao osoba koja obavlja gospodarske djelatnosti na moru nije prijavio posadu i putnike Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture do trenutka isplovljavanja jahte. Time je počinio niz pomorskih prekršaja.

Doduše, Čačić je Skitnicu, koja je prvotno bila prijavljena kao vlasništvo varaždinske tvrtke Coning alfa, u kojoj je imao petpostotni vlasnički udio, prepisao na sebe 14. srpnja 2011. odnosno dva tjedna prije nesreće. No jedrilica je i dalje registrirana za komercijalne svrhe pa je Čačić, slijedom propisa, trebao prijaviti i članove posade. To je propustio učiniti te ga splitska Lučka kapetanija u svom prekršajnom nalogu tereti i za taj prekršaj.

U tom nalogu obrazloženo je da je Čačić postupio protivno Pomorskom zakoniku te Zakonu o pomorskom dobru.