PODUZETNIK KAČINARI NA SUDU

'Albanski kriminalci financirali su Mesićevu prvu kampanju'

20.09.2011 u 16:09

Bionic
Reading

Suđenje politologu Darku Petričiću, kojega je bivši predsjednik Stjepan Mesić tužio za klevetu, nastavljeno je u utorak na Općinskom kaznenom sudu. Predmet tužbe su Petričićeve izjave u emisiji HRT-a 'Dossier.hr' i na Radiju 101 da je Mesić eksponent albanskog lobija koji mu je financirao kampanju te da pogoduje tajkunima i da je jedna od tri najbogatije osobe u Hrvatskoj, izvještava Slobodna Dalmacija

Poduzetnik Antun Kačinari je u iskazu kao svjedok istaknuo kako su albanski kriminalci iz Hrvatske i inozemstva financirali Mesićevu prvu predsjedničku kampanju te kako je novac prikupljao Krist Gjergjaj. Svjedok je pričao i o pljačkama zlatarnica i drugim kaznenim djelima iza kojih je, kako je rekao, stajao Gjergjaj, dodavši kako je njegovo procesuiranje sprečavao Damir Lončarićpiše Slobodna

Kačinari je još naveo kako je u jesen 1991. Mesiću, kojega je znao iz viđenja jer je u blizini njegova stana u Ilici imao poslovni prostor, skrenuo pozornost na organizirani kriminal u Hrvatskoj, a da mu je ovaj kroz smijeh uzvratio: 'Pa mi nismo susjedi, 87 i 89 nisu isti kućni broj.' 'To mi je bilo dovoljno da shvatim situaciju. Kasnije sam ga viđao u društvu s Gjergjajem', naznačio je svjedok.

Govoreći dalje o kontaktima bivšeg hrvatskog predsjednika s Albancima, spomenuo je i Amira Muharemija, za kojega je istaknuo da je kao hrvatski diplomat bio protjeran iz SAD-a, nakon čega ga je Mesić pozvao u svoj predsjednički ured.

Kačinari je naveo i Beghjeta Pacollija, rekavši kako je on bio kosovski predsjednik 40 dana i smijenjen na američku intervenciju te kako je Mesić bio kod njega na Kosovu. Spomenuo je i Albance iz Poreča s kojima je također povezao Mesića.

Umirovljeni policijski službenik Salih Fazlić je, pak, ispričao kako su njegov šef Perica Martinović i Tomislav Karamarko sudjelovali u osiguranju Mesićeve kampanje. Spomenuo je i bliskost bivšeg predsjednika s Karamarkovim puncem Osmanom Muftićem.

U daljem je svjedočenju pojasnio kako je saznanja dobivao od kolega iz policije bliskih Martinoviću.

Joca Amsterdam: Ne poznajem ni Petričića ni Mesića pa mi nije jasno zašto sam pozvan svjedočiti

Ispričao je i kako u početku Mesićeve kampanje nije bilo novca ni za kavu, a da je onda odjednom bilo novca. Dodao je kako je bilo riječi o povezanosti Perice Martinovića s Vebi Velijom koji je držao argentinski restoran, a za kojega je rekao da je bio blizak s Hrvojem Petračem i profesorom Muftićem.

'On je bio povezan s osobama iz arapskog svijeta pa je i odatle dolazio novac', naglasio je Fazlić. Kazao je kako je Muftić kasnije bio nagrađen veleposlaničkim mjestom u nekoj od arapskih zemalja, a Majstorović mjestom u obavještajnoj zajednici, isto kao i Karamarko.

Svjedok je još napomenuo kako je Obavještajnu agenciju preuzeo Lončarić, kojega je Mesić postavio na tu funkciju te da tadašnji premijer Ivica Račan nikad nije supotpisao tu odluku.

Sudac Zorislav Kaleb je pročitao iskaz Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, koji je zamolbenim putem ispitan u Beogradu. On je kazao kako ne poznaje ni Mesića ni Petričića, nije mu jasno zašto je pozvan svjedočiti u ovom postupku i nije se želio izjašnjavati o predmetu tužbe.

Suđenje će biti nastavljeno 25. listopada, kada bi iskaz trebao dati tužitelj Stjepan Mesić