PRIVATIZACIJA INE

Hoće li USKOK odustati od progona Ive Sanadera?

Bionic
Reading

Nakon što je USKOK odustao od kaznenog progona Damira Polančeca zbog dioničarskog ugovora o prodaji Ine, Ivo Sanader i u svojem slučaju očekuje reprizu

Sanader je ostao jedini osumnjičenik iz Vlade u slučaju Ine, a neki mediji pišu da je podizanje optužnice navodno izvjesno do kraja ovoga tjedna. Međutim, kako nije poznato zbog čega je točno tužiteljstvo odustalo od podizanja optužnice protiv Polančeca, nejasno je zasad i zašto bi se Sanader u ovom slučaju trebao naći na optuženičkoj klupi.

Sanaderova obrana, kao što je poznato, tvrdi da ugovor nije štetan, a nakon odustajanja od kaznenog progona protiv Polančeca, koji je bio glavni operativac, smatraju da ako nema kriminalnog djela, ako ugovorom Vlade i MOL-a nije nanesena šteta hrvatskoj strani, onda se ni Sanadera ne može optužiti za to.

Što se tiče izvlačenja zaključaka iz toga što je tužiteljstvo odustalo od Polančeca, jedno od tumačenja je da protiv bivšeg HDZ-ovog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva nije bilo dovoljno dokaza da je riječ o kriminalnom djelu, nego tek o lošem ugovoru, koji podrazumijeva političku, ali ne i kaznenu odgovornost. No nje bi onda trebao biti oslobođen i Sanader.

Drugo tumačenje koje iznosi Slobodna Dalmacija u tiskanom izdanju od utorka, 20. rujna 2011, govori da je na djelu svojevrsna abolicija Vlade i vrha HDZ-a jer s obzirom da im je Polančec svima održavao prezentacije i upoznavao ih s poslom, svi bi se oni trebali pridružiti Sanaderu i Polančecu na optuženičkoj klupi. Koliko je takva mogućnost izgledna budući da smo u predizbornom vremenu, gotovo da je besmisleno i nagađati.

Ipak, rupa u shvaćanju mogućega podizanja optužnice protiv bivšeg šefa HDZ-a i Vlade i dalje ostaje jer bi to značilo da DORH misli kako ugovor o prodaji Ine nije štetan, a onda se postavlja pitanje zašto bi uopće i gonili Sanadera. Jednako kao što se postavlja pitanje zašto bi Sanader uopće dobio mito od MOL-a ako nema štetnog ugovora.

Yukos, a ne MOL isplaćivao mito Ježićevim tvrtkama

Dvije ciparske off-shore tvrtke preko kojih su Mađari isplaćivali koruptivnih 10 milijuna eura Ježićevim tvrtkama nisu u vlasništvu MOL-a, navela je ta mađarska kompanija, a potvrda se očekuje od DORH-a te suda dođe li do podizanja optužnice, podsjeća Slobodna Dalmacija, koja piše da je jedna od tih dviju off-shore tvrtki u vlasništvu Yukosa, dok vlasništvo nad drugom tvrtkom još nije posve utvrđeno.




Odvjetnik Prodanović kazao je Slobodnoj Dalmaciji da ga zbilja zanima na čemu će Državno odvjetništvo temeljiti optužnicu protiv Sanadera i da će to biti vrlo zanimljivo. Međutim, kako je kazao u jučerašnjoj izjavi HTV-u, u slučaju Polančeca su i očekivali ovaj epilog te da se Robert Ježić samo želi spasiti i kupiti bolju poziciju u kaznenim postupcima koji se vode protiv njega.

USKOK je navodno prve informacije o mitu koje je navodno šef MOL-a Zsolt Hernadi dao Sanaderu dobio od Ježića, čiji je navodni iskaz procurio u medije, a koji je sa Sanaderom optužen u još dvije korupcijske afere, HEP i BMW, te se istražuje je li također sa Sanaderom prodajom DIOKI-jevog skladišta nafte na Žitnjaku pokušao oštetiti JANAF.

Ježićev odvjetnik Marijan Hanžeković za tportal je ponovio da 'Ježić nije svjedok pokajnik', te kazao kako se svatko ima pravo braniti onako kako misli da je najbolje, ali da su tvrdnje da si Ježić kupuje bolji položaj u drugim kaznenim postupcima glupost jer to nema veze jedno s drugim.