ŠIRENJE KRIMINALNOG BIZNISA

U Keniji nedavno uhićen ubojica Stojanović

27.03.2009 u 14:57

Bionic
Reading

U svjetlu vijesti o gafu kenijske policije, koja je uhićenje zagrebačkog hotelijera Igora Mejaškog predstavila kao uhićenje haškog optuženika, zanimljiva je informacija da je prošlog tjedna u istoj zemlji uhićen Beograđanin Milan Stojanović (48) zvani Alen, jedan od najtraženijih međunarodnih plaćenih ubojica, koji je osumnjičen da je prije četiri godine likvidirao vođu glavnog narko-kartela istočne Afrike Ibrahima Akashu

NAIROBI - Kenijski dužnosnici ocijenili su prošlotjedno uhićenje Stojanovića, kojega su tražile policije Južnoafričke Republike i Nizozemske, kao 'ulov godine'. Akasha je ubijen u amsterdamskoj četvrti crvenih svjetiljki, a dvije godine kasnije likvidiran je i njegov sin Kamaldin u Nairobiju.

Stojanović je, prema saznanjima Blica, rođen u Železniku, gdje je i živio do prije dvadesetak godina, kada se otisnuo u svijet. Najviše vremena proveo je Francuskoj. Navodno se nije se vraćao u Beograd i nema kazneni dosje u Srbiji. Kenijska policija kod Stojanovića je pronašla putovnice Francuske i bivše Srbije i Crne Gore te 30.000 dolara.

Dok su kenijski novinari fotografirali Stojanovića u policijskoj stanici u Nairobiju, on im je prijetio na lokalnom jeziku.

Zajedno sa Stojanovićem uhićen je i kenijski biznismen James Nganga Vaveru, a ključnu ulogu u njihovom privođenju odigrali su sinovi ubijenog Ibrahima Akashe, Tinta i Baktash, koji su ga uhitili i predali policiji. Izjavili su da je Stojanović prijetio smrću njihovoj obitelji i da je tražio da napuste Mombasu, njihov rodni grad i centar njihovog biznisa.

Lokalna policija istražuje kako je Stojanović s međunarodnom tjeralicom ulazio i izlazio iz Kenije. Prema njihovim saznanjima, on je najmanje pet puta bio u Keniji, a uložio je veću količinu novca u jedan hotel u Nairobiju.

Inače, Ibrahim Akasha, za čije ubojstvo se sumnjiči Stojanović, ubijen je 2000. godine u Amsterdamu. Akasha je bio diler koji je organizirao transport velikih količina droge u Nizozemsku. Skrivao se u Amsterdamu jer ga je kenijska policija tražila zbog hašiša vrijednog 12 milijuna dolara, zaplijenjenog nekoliko dana ranije u Mombasi. Akasha je sjedio u automobilu kada mu je prišao ubojica na biciklu, ispalio mu četiri metka u glavu i izgubio se u gužvi.

Nizozemski mediji spekulirali su da je Akasha ubijen u sukobu dva vodeća narko-kartela koji kontroliraju šverc droge iz Afrike u Europu. Navodno su nešto ranije jednog od članova suparničke grupe ubili Akashini ljudi. Zavađene kartele trebao je pomiriti izvjesni egipatski krijumčar narkotika, ali je Akasha u međuvremenu ubijen.

Prema drugoj verziji, ubojstvo su naručili neki kenijski dužnosnici kako bi prikrili sudjelovanje u trgovini drogom, a kenijska policija tada je priopćila da je zadovoljna jer je ubijen upravo Akasha, piše srbijanski portal Srpskadijaspora.info.

Tinta Akasha zatražio je od kenijske policije da podrobno ispita Stojanovića i zbog rekordne zapljene hašiša zbog koje je tražen njihov otac. Droga je, kako je izjavio, pronađena u Stojanovićevoj kući. Tada je, uz ostale, uhićen i Akashin sin Baktash, a Stojanović nije priveden jer je, tvrdi Akasha, imao zaštitu moćnih ljudi.

Policija također vjeruje da je Stojanović mozak ubojstva Ibrahimovog sina Kamaldina Akashe, koji je sa sedam hitaca likvidiran 2002. godine na svojoj benzinskoj stanici u Nairobiju. Nakon tog ubojstva uhićena su osmorica osumnjičenih, ali su deset dana kasnije pušteni bez optužbe.