NOBILO POZVAO BAJIĆA

'Kosor mora kazneno odgovarati zbog crnog fonda'

12.09.2011 u 22:28

Bionic
Reading

Prema Zakonu o financiranju političkih stranka koji je u vrijeme predsjedničke kampanje Jadranke Kosor bio na snazi, predsjednički kandidat je osoba koja mora potpisivati izvješća o troškovima koja se dostavljaju Državnom izbornom povjerenstvu, dakle mora odgovarati i za njihovu istinitost, podsjetio je odvjetnik Anto Nobilo preko Večernjeg lista

Nobilo, odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade i HDZ-a Damira Polančeca te bivši državni tužitelj, smatra da Kosor ne može biti izuzeta od kaznene odgovornosti nakon što je otkriveno da je njena predsjednička kampanja financirana iz nelegalnih izvora.

Nobilo je za Večernji list kazao: 'Smatram da postoji osnovana sumnja kako je Jadranka Kosor počinila kazneno djelo protiv službene dužnosti zlouporabom položaja i ovlasti. Ako i nije bila izravno upućena u činjenicu postojanja crne blagajne, ona je iz skupa indicija morala znati da se na njenu kampanju troše sredstva koja nemaju legalno podrijetlo. Morala je iz činjenice da je zakupljen niz oglasa, da se koristila masa džambo plakata, spotova, promidžbenih materijala, da je bilo angažirano niz estradnjaka, znati da sve to košta daleko više nego se legalno, kroz račune, prikazalo.'

'Uz sve postoji i protupravna imovinska korist jer je Kosor kao predsjednički kandidat u prvom i drugom izbornom krugu dobila određeni broj glasova koji se temeljio na nelegalnoj kampanji, a potom na temelju takvog rezultata dobila novčanu nadoknadu od preko milijun kuna', upozorio je Nobilo. Smatra da je Kosor po funkciji šefice HDZ-a suodgovorna za uništavanje dokaza o crnom fondu.

Tvrdnje premijerke da nema pojma da je u njenu kampanju utrošeno 13 milijuna kuna koliko proizlazi iz iskaza bivše HDZ-ove tajnice Branke Pavošević danog USKOK-u i zbrajanjem cifri s uplatnica koje je zakopala, a potom iskopala iz svoga vrta Nobilo ne smatra argumentom koji bi Kosor izuzeo od odgovornosti pa drži da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić više ne bi trebao žmiriti pred činjenicama.