10 MJESECI UVJETNO

Carinik tražio mito za invalidska kolica

26.03.2009 u 10:12

Bionic
Reading

Carinik Drago B. (46) danas je na Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na deset mjeseci uvjetno uz petogodišnji rok kušnje jer je u listopadu 2007. na graničnom prijelazu Bregana od vozača autobusa Dalibora Š. zatražio 300 eura mita kako ne bi platio carinu za invalidska kolica

ZAGREB - Dragi B. izrečena je kazna manja od zakonskog minimuma zbog niza olakotnih okolnosti, a sudsko vijeće nije utvrdilo niti jednu otegotnu okolnost. Nepravomoćnom presudom izrečena mu je i zabrana obavljanja carinske dužnosti u trajanju od pet godina.

Prema optužnici USKOK-a, Drago B. je vozača Čazmatransova autobusa prvo pitao što ima prijaviti, a vozač mu je rekao da iz usluge prevozi polovna invalidska kolica. Carinik ga je zatim zatražio novac kako mu ne bi pregledao ta kolica i utvrdio njihovu vrijednost, odnosno kako ne bi utvrdio treba li za njih platiti carinu.

'Kada sam mu odbio dati novac, kolegi i meni je prijetio da nikada više nećemo proći granicu na Bregani', ispričao je vozač.

Drago B. je negirao da je tražio mito te se branio da ga je vozač vjerojatno prijavio jer njegov autobus nije htio pustiti bez pregleda, no sud je ustvrdio da je njegova obrana nije uvjerljiva te da je vozač govorio istinu.

'Svi moramo razlikovati ono što je pošteno, časno i moralno. Ovo što ste vi učinili, nije ni moralno, ni pošteno, ni profesionalno, a ni zakonom dopušteno', objasnila je predsjednica sudskog vijeća Natalija Glumičić-Šćekić