'PLAVI OGLASNIK'

Maloljetniku s Brača metke slao poštom

26.03.2009 u 09:32

Bionic
Reading

Vinko Luketić (29) iz Ogulina prodao je 17-godišnjem dječaku iz Sumartina automatsku pušku bez kundaka i okvira, dvije pancirne košulje i nešto streljiva. Prodaju oružja oglasio je u 'Plavom oglasniku', a tim se poslom bavio nepuna tri mjeseca do uhićenja

Dječak iz Sumartina stupio je u kontakt s Luketićem, koji mu je u Splitu uručio automatsku pušku za 600 eura i 100 američkih dolara. Luketić mu je tada prodao i dvije pancirke marke 'point-black' koju je dječak platio 120 eura, a tristo kuna je dao Luketiću i za 100 metaka. Otada su Luketić i mladić iz Sumartina održavali posao isključivo putem poštanskih pošiljki. Tako Luketić šalje, a mladić u poštanskom uredu u Sumartinu 11. ožujka pridiže žutu omotnicu sa 30 metaka, piše Slobodna Dalmacija.

Tada nastupaju policajci kojima dječak predaje spornu pošiljku te iz džepa vadi još šest metaka koje je nosio sa sobom. Policija je dan prije akcije ispred poštanskog ureda kod mladića pronašla automatsku pušku koju je on kupio od Luketića, a dječak ju je držao u jednom šumarku, 500 metara od kuće u kojoj živi.

Pravo otkriće za policiju je i druga Luketićeva pošiljka koju je dječak trebao primiti 13. ožujka u poštanskom uredu u Sumartinu. No, ovaj put umjesto dječaka pošiljku je predigla policija, a u njoj je bilo 500 komada različitog streljiva.

Već istog dana po izlazu iz Gospića Luketić biva uhićen jer je u njegovoj opel astri policija pronašla dvije puške i tri obrambene bombe te nešto streljiva. Pregledom njegove kuće u Gornjem Zagorju policija pronalazi pravi arsenal oružja, ali sve glasi na njegova oca Franju Luketića (65).

Luketić nakon dvodnevnog zadržavanja nije pritvoren bez obzira na činjenicu što je oružje prodavano čak i djeci.