KARLOVAC

Suđenje za ubojstvo dvojice hrvatskih vojnika

08.09.2011 u 16:40

Bionic
Reading

Na Županijskome sudu u Karlovcu počelo je suđenje Marku Boliću (1944.) iz Malog Kozinca, u Karlovačkoj županiji, optuženom za protupravno ubijanje dvojice razoružanih hrvatskih vojnika Marijana Jakšića i Darka Tuškana.

Po optužnici, ubojstvo se dogodilo 4. studenoga 1991. tijekom proboja bivše JNA iz vojarne Logorišta, odakle su izvlačili kolonu tenkova.

Marko Bolić rekao je da se ne osjeća krivim.

Suđenje je počelo svjedočenjem sedmorice pripadnika 'Skradske čete' Teritorijalne obrane tzv. sao krajine koji su s Bolićem osiguravali izvlačenje tenkova iz vojarne.

Stevo Mrčenko rekao je svjedočeći kako je siguran da je Marko Bolić "pucao u jednog od dvojice ubijenih koji su naišli u bijelom automobilu, predali pušku i jednu ručnu bombu i podigli ruke u znak predaje". Tko je pucao u drugog mladića, Mrčenko, kako je rekao, šokiran događajem nije vidio niti je čuo pucanj.

Milan Gazibara rekao je da su u ubijene pucali Marko Bolić i njegov sin Rade Bolić (1971.), s tim da je "prvi zapucao Rade" te da su im pucali u leđa.

Nakon današnje rasprave županijska državna odvjetnica Gordana Križanić izjavila je za Hinu da je Rade Bolić (1971.) bio obuhvaćen istom istragom krajem prošle godine i to kao osumnjičenik, ali je Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podignulo optužnicu samo protiv njegova oca Marka budući da je Rade nedostupan istražnim tijelima RH. ŽDO se odlučio na razdvajanje postupka te, kazala je Križanić, za Radu Bolića istraga još traje, a raspisana je i međunarodna tjeralica.

Tijekom suđenja bit će ispitano i šest svjedoka koji žive u Srbiji.

Datum sljedeće rasprave zbog međunarodne procedure ispitivanja svjedoka u Srbiji još nije određen.

Danas je istekao prije određen pritvor Marku Boliću, no sudsko vijeće nije uvažilo zahtjev okrivljenikova odvjetnika Nenada Mamule da ga se pusti da se brani sa slobode, nego mu je pritvor produljen, i to zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.