SPREGA SUDACA I PODUZETNIKA

Suđenje u aferi 'Vrtovi sunca' krajem rujna u završnoj fazi

08.09.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Suđenje u aferi ‘Vrtovi sunca’ trebalo bi krajem rujna ući u završnu fazu u kojoj će optuženici iznijeti obrane, a odvjetnici i tužitelji svoje završne govore o navodnim zlouporabama u pretvorbi tvrtke ‘Dubrovačko primorje’ i nezakonitom upisu vlasništva nad zemljištem ‘Vrtovi Sunca’ u Orašcu, vrijednom više od 151 milijun kuna.

Od niza novih dokaza koje je na današnjem ročištu predložila obrana sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Koraljke Bumči prihvatilo je tek ispitivanje jednog dodatnog svjedoka koji bi se na sudu trebao pojaviti 28. rujna.

Dokazni postupak potom će najvjerojatnije biti okončan nakon čega će uslijediti obrane i završni govori.

U ovoj su aferi za milijunske zlouporabe optuženi bivši predsjednici dubrovačkog Županijskog i Općinskog suda Pero Miloglav i Ivo Besjedica te trojica dubrovačkih poduzetnika Pero Vićan, Antun i Antoan Kralj.

USKOK je Miloglava optužio da je 2007. na poticaj vlasnika građevne tvrtke ‘Konel’ Antuna i Antoana Kralja zlorabio položaj kako bi, zajedno s Besjedicom, s ‘Vrtova Sunca’ skinuli plombu sa zabilježbe spora te tako tvrtki ‘Dubrovački Vrtovi Sunca’ omogućili dizanje založnog zajma od 120 milijuna eura. Od tog kredita tvrtka ‘Konel’ naplatila je 12 milijuna kuna za radove izvedene u ‘Vrtovima Sunca’.

Navodne nezakonitosti u ‘Vrtovima Sunca’ USKOK je otkrio istražujući slučaj ‘Pet zvjezdica’ u kojem su otac i sin Kralj pokušali ‘reketariti’ vlasnika dubrovačkog hotela ‘Bellevue’ Gorana Štroka.

Nakon što je afera otkrivena Besjedica je napredovao u karijeri pa je imenovan sucem županijskog suda u Dubrovniku, no u međuvremenu je suspendiran, kao i Miloglav koji je nakon dužnosti predsjednika suda radio kao istražni sudac.