UVJETNA KAZNA

Bivši šef baranjske policije krao posuđe za kuhanje

06.09.2011 u 16:20

Bionic
Reading

Zbog zaplijenjenog posuđa koje je uzeo iz policijskog skladišta i odnio kući, bivši načelnik PP Beli Manastir Nikola Pajčin (39) nepravomoćno je osuđen na 14 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine

'Žrtva sam svoje nepromišljenosti i naivnosti. Nikada nisam koristio taj pribor, vukao sam ga sa sobom, prašina se nakupila na njemu, ma glupost, glupost ', kazao je Pajčin na Županijskom sudu u Osijeku.

Pajčin je, prema optužnici, krajem listopada 2008. uzeo četiri posude za kuhanje Sterlingen te pozlaćeni pribor za jelo za 12 osoba, ukupne vrijednosti oko 2000 kuna. Riječ je o ekskluzivnoj marki pribora koji se koristi u njemačkim hotelima. Predmeti su to, inače, iz prijevare koju je još 2003. počinio jedan rumunjski državljanin. Potpisao je potom dopis kojim je Općinski sud u Belom Manastiru izvijestio kako je posuđe uništeno.

Bivši se šef baranjske policije na sudu branio kako mu je rečeno da je sporno posuđe ostalo još iz vremena Krajine te da ga se planira baciti. Tvrdi da tada, kao još uvijek relativno svježi načelnik, nije znao proceduru za postupanje sa zaplijenjenim predmetima. Činjenicu da je potpisao neistiniti dopis, objasnio je tvrdnjom kako nije ni gledao što u njemu piše.

'Načelnik policije nije smio ni pomisliti da može nešto uzeti i koristiti za sebe. On je bio najodgovornija osoba za zakonitost postupanja u postaji', istaknuo je, pak, u obrazloženju presude sudac Zvonko Vrban. Pajčina su, kako neslužbeno doznajemo, prijavili kolege, a na to su se odlučili kada je navodno po istom principu pokušao kući odnijeti prijenosno računalo.