NEZAKONITO UBIJALI PSE

Šinteraj Vetam kažnjen sa 10 tisuća kuna

06.04.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Veterinarska stanica Vetam na Prekršajnom sudu u Osijeku kažnjena je s deset tisuća kuna zbog nezakonitog usmrćivanja šest pasa u dvorištu napuštene kuće na osječkoj Biljskoj cesti. Dejana Todorovića, direktora te tvrtke, sud je samo opomenuo

Pravomoćna presuda donesena krajem svibnja ove godine potvrdila je otkriće tportala da je 30. ožujka u Vetamu, koji je koncesionar higijeničarske službe Grada Osijeka, otrovnim injekcijama nezakonito ubijeno šest pasa rotvajlera.


Ušavši tada u šikarom obraslo dvorište napuštene kuće na Biljskoj cesti broj 19 u vozilu s oznakama Vetama, dvojica njihovih tehničara prišla su improviziranim boksovima sa psima, izvela ih van i ubrizgala im smrtonosne injekcije. Ti, dokazano nehumani, tehničari zaduženi su i za skupljanje pasa lutalica, kojima Vetam, kao gradski koncesionar, treba tražiti udomitelje.

Premda zakon propisuje prisutnost veterinara pri usmrćivanju pasa, veterinara Todorovića zatekli smo tada u njegovoj kancelariji u obližnjoj upravnoj zgradi Vetama. Prvo je tvrdio da za usmrćivanje nije ni znao, a zatim i da je znao, pa je pokazivao vlasnikov zahtjev za usmrćivanje svih šest pasa. Lokalni mediji prenijeli su uredno njegove tvrdnje u kojima pogrešno tumači zakone u korist svog protuzakonitog postupka, a pse proglašava agresivnima te čak sudionicima ubojstva.

Sada znamo da nesretne životinje uopće nisu bile agresivne jer je obdukcija ubijene osobe u Golincima kod Donjeg Miholjca pokazala da ga nisu napali psi. 'Obdukcijskim nalazom utvrđeno je da psi nisu napali ubijenog, odnosno, na tijelu nisu pronađeni tragovi ugriza', potvrdila nam je tada Vesna Žnidarić-Bolarić, glasnogovornica Policijske uprave Osječko-baranjske. Također, netočno je kako je policija tražila eutanaziju pasa, a točno da je Vetamu rečeno da po pse dođe obzirom da je ta tvrtka koncesionar higijeničarske službe i na području grada Donjeg Miholjca.

Ubrzo nakon presude kaznu je Vetam odmah platio jer to ovoj tvrtki nije značajan izdatak budući da dobro zarađuje na poslu higijeničarske službe na području Grada Osijeka, Donjeg Miholjca i još niza gradova i općina u Slavoniji i Baranji. Vetam je u vlasništvu Veterinarske stanice Slatina, kao i Veterinarska stanica Beli Manastir, pa isti vlasnik pokriva značajan dio regije.

Kako je tportal u travnju otkrio. Vetam je (odnosno Veterinarska stanica Slatina) Gradu Osijeku samo za 2010. godinu ispostavio račun u iznosu od gotovo milijun kuna. Točnije - za 'hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica' ispostavljeni su računi u iznosu od 1.075.266 kuna, za dežurstvo dvoje radnika 417.860,40 kuna, a za skupljanje lešina 350.550 kuna. Zbrojeno - 1.843.622,40 kuna.

S obzirom na to da su iste godine udomljena samo 33 psa, a 123 ih je ubijeno, Grad Osijek po psu Vetamu plaća ravno 9264,43 kune ili gotovo iznos spomenute kazne osječkog Prekršajnog suda izrečene toj tvrtki zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja.