CRNA HRVATSKA STATISTIKA

Svakog dana deset napada na roditelje

25.03.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Dijete vas pravi budalom, ismijava vas pred prijateljima, odbija vam reći gdje je bilo i s kim, pljuje vas, prisiljava vas da mu opravdate izostanke u školi - ako nećete, prijete da više neće učiti i da će imati još više neopravdanih sati. Ako se prepoznajete u ijednoj od ovih situacija, roditelj ste koji je žrtva svog djeteta

Nasilje djece nad roditeljima nije ništa novo, no oduvijek je bilo dobro čuvana obiteljska tajna. Prema podacima MUP-a lani je u Hrvatskoj registrirano 3500 slučajeva obiteljskog nasilja u kojima su roditelji bili žrtve, a među nasilnicima našlo se i 200 maloljetnika, piše Večernji list. No riječ je uglavnom o slučajevima fizičkog nasilja. Jer ono emocionalno i seksualno roditelji prešućuju, kao i to da ih djeca materijalno iskorištavaju i manipuliraju njima.

'Roditelje je sram priznati što im se događa. I zbog toga je brojka od 200 maloljetnika nasilnika tek kap u moru. Tamne brojke mnogo su veće. Pretpostavlja se za 200 pa do čak 400 posto', objašnjava Jasminka Zloković s riječkoga Filozofskog fakulteta, autorica knjige 'Nasilje djece nad roditeljima – obiteljska tajna'.

'Mnogi roditelji trpe svašta. Djeca ih vrijeđaju, socijalno ih izoliraju tako da im ne dopuštaju da razgovaraju na telefon. Čupaju telefonske žice iz zida, vrište da njima treba telefon, da im smeta kad razgovaraju dok uče... Roditelji ne znaju što da naprave u tim situacijama i ne shvaćaju da je to zapravo teror nad njima', objašnjava Zloković. Teško je, dodaje, generalizirati i reći da postoji jedan razlog zbog kojeg su djeca nasilna prema roditeljima. Činjenica je da neki ponavljaju modele ponašanja roditelja, no to ne mora biti jedini razlog.

'Jedan od razloga je i obiteljski bankrot koji se događa u Hrvatskoj. Obitelji ne egzistiraju u vakuumu. Žive jedni pored drugih, a ne jedni s drugima', zaključuje Zloković.