PROBLEMI U VIS-U

Šesta sabotaža u dugoreškom pogonu

25.08.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Na proizvodnom postrojenju pogona tvrtke T7 VIS u Dugoj Resi izvršena je nova sabotaža, odnosno već šesta u nizu provala u kratko vrijeme

Nepoznati počinitelj ili više njih razbili su prozor te ušli u dugoreški pogon tvrtke T7 VIS gdje su sabotirali proizvodno postrojenje. Na jednom stroju prerezan je i otuđen strujni kabel, dok su na drugom ukradeni specijalizirani dijelovi, čime su strojevi onesposobljeni za proizvodnju. Provalu su zamijetili djelatnici koji su odmah o tome obavijestili policijsku postaju u Dugoj Resi, čiji su policijski službenici obavili očevid zajedno s inspektorom PU karlovačke.

'Krađom spomenutih dijelova nije se mogla steći materijalna korist, već je očiti i jedini motiv krađe bio nasilnim putem onesposobiti i zaustaviti rad postrojenja te kriminalnim radnjama nanijeti veliku štetu poduzeću. Uvjereni smo da je to samo dio kapanje protiv tvrtke u koju spadaju i lažne prijave kojima se uznemirava veći broj građana te nanosi šteta tvrtci i njezinim zaposlenicima, radi čega su podnijete brojne kaznene prijave', izvijestili su iz varaždinske tvrtke.

Posljednja sabotaža, kako ističu, samo je jedna u nizu provalnih krađa u njihovoj dugoreškoj poslovnoj jedinici tvrtke. Tako je prije nekoliko mjeseci, zahvaljujući dojavi građanina, osujećen pokušaj provale i otuđenja strojeva i opreme iz pogona. Radilo se o četiri elektromotora s reduktorima, dijelovima transformatora, stupnoj brusilici i drugim uređajima, koje su počinitelji dijelom bacili u rijeku Mrežnicu.

Zabrinjava činjenica da počinitelji nisu pronađeni još ni u jednom slučaju, iako je do sada izvršeno ukupno pet provalnih krađa i sabotaža na strojevima. Samo na popravak jednog od strojeva koji je devastiran krađom dijelova tvrtka T7 VIS je utrošila 200 tisuća kuna, dok je ukupna materijalna šteta veća od 500 tisuća kuna. Budući da taj iznos počinitelji nisu mogli priskrbiti, to nedvojbeno ukazuje da je tvornica tvrtke T7 VIS u Dugoj Resi kontinuirano na meti ne samo kradljivaca, nego i onih koji sabotažama na strojevima i opremi žele spriječiti redovitu proizvodnju.

Time nanose veliku štetu poslovanju tvrtke s više od 450 radnika čija je daljnja egzistencija vrlo upitna dođe li do dugotrajnijeg prestanka rada tvornice u Dugoj Resi u kojoj se, uz trenutno zaposlene, planira otvoriti još 400 novih radnih mjesta. Međutim, uz ovakve radnje i ostala podmetanja, ostvarenje tog plana krajnje je upitno, upozoravaju u T7 Visu te od nadležnih institucija zahtijevaju da se konačno privedu pravdi počinitelji dosadašnjih provalnih krađa i sabotaža.