ŽDO U PULI ZATRAŽIO ISTRAGU

Bilali platio Đuriću za ubojstvo Kosa?

24.08.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo je zahtjev za pokretanje istrage protiv trojice muškaraca koje se osnovano osumnjiči za dva pokušaja atentata na porečkog dogradonačelnika Edu Kosa

Istražni zahtjev pulskog ŽDO-a podnesen je u utorak Istražnom centru Županijskog suda u Puli protiv hrvatskog i makedonskog državljanina Sefedina Bilalija (72) kao prvoosumnjičenog te protiv drugoosumnjičenog Mire Đurića iz Đakova (41) i trećeosumnjičenog Nikice Čurića (45) iz Osijeka. Osumnjičenicima, čija imena se u priopćenju ŽDO-a ne navode, već samo godišta, na teret se stavljaju kaznena djela poticanja na pokušaj teškog ubojstva i pokušaja teškog ubojstva.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo smatra da postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni Sefedin Bilali u listopadu 2006. godine u Poreču potaknuo drugoosumnjičenog Miru Đurića na ubojstvo Ede Kosa. Bilali je za atentat na Kosa ponudio Đuriću novčanu naknadu te je on 19. listopada oko 00.23 sati pod osobno vozilo porečkog dogradonačelnika postavio eksplozivnu napravu, koju je aktivirao iz daljine mobitelom. Tek pukim slučajem eksplozijom nije uspio usmrtiti Kosa, no vozilo na parkiralištu iza gradske vijećnice bilo je u potpunosti uništeno.

Osim toga, osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni Bilali i u drugoj polovici 2010. godine u Poreču ponovno potaknuo Đurića na ubojstvo Ede Kosa. Kako je to drugoosumnjičeni Đurić prihvatio, u listopadu 2010. godine potaknuo je pak trećeosumnjičenog Nikicu Čurića na realizaciju tog ubojstva. Naime, trećeokrivljeni Čurić je 17. studenog oko 21.35 sati pokušao ubiti Kosa vatrenim oružjem, sačekavši ga u dvorištu obiteljske kuće u Kufcima kod Poreča.

Prvoosumnjičeni Sefedin Bilali uhićen je u subotu u Poreču te se od ponedjeljka nalazi u Istražnom centru Županijskog suda u Puli, dok se drugoosumnjičeni Miro Đurić zvani Bombaš zbog istrage kaznenog djela iznude porečkog dogradonačelnika nalazi u pulskom istražnom zatvoru još od 27. svibnja. Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je produljenje pritvora za obojicu.