BORBA S VJETRENJAČAMA

U zatvoru samohrana majka četvero djece

01.12.2008 u 16:02

Bionic
Reading

Samohrana majka četvero djece Kristina Anđel provela je dan u zatvoru jer nije imala novac za plaćanje sudske kazne

VARAŽDINSKE TOPLICE - Kristina Anđel iz Varaždinskih Toplica, samohrana majka četvero djece, provela je popodne i noć u zatvoru u Varaždinu jer nije mogla platiti dvije tisuće kuna zbog vrijeđanja sutkinje koja je prošle godine na Općinskome sudu u Novome Marofu presudila da je izgubila kuću u korist banke Kovanica.

Kristina je u zatvoru trebala ostati 12 dana, no njezina su djeca posudila novac i izvukla mamu iz zatvora, piše Jutarnji list.

Njezini problemi počeli su 1996. kada je njezin otac bio jamac za kredit Željku Prstecu. Kada je on umro Kristina Anđel je prema odluci suda bila dužna plaćati kredit jer ga Prstec nije otplaćivao. Iznos od 24 tisuće maraka popeo se na pola milijuna jer je kamata bila čak sedam posto. Za poništenje lihvarske kamate Kristina se izborila na sudu koji je kamatu spustio na dva posto. Ona zarađuje 2.100 kuna mjesečno te joj prijeti ovrha kuće u kojoj živi s djecom.

'U Centru za socijalni rad rekli su mi da sam ja spretna i da ću se snaći ako mi uzmu kuću i djecu otpreme u udomiteljske obitelji', rekla je Kristina. Posljednja ponuda koju je dobila od banke Kovanica je - platite 200.000 kuna i kuća je vaša. Kristinina pravna borba se nastavlja, jer sustav kažnjava jamce, a ne prave dužnike.

Kristina bi zbog Željka Prsteca mogla ostati i bez kuće i bez djece.