PODIGNUTA OPTUŽNICA

Pripadnici 'Puma' optuženi za uboJstva civila u BiH

19.08.2011 u 20:18

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana, bivših pripadnika 7. gardijske brigade Hrvatske vojske (HV) "Pume": T. Š. (1968.), I. K. (1974.) i A. T. (1974.) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, nakon provedene istrage koju je ŽDO zatražio u lipnju

Optužnicom se okrivljenike tereti da su na području mjesta Dabrac i Bočac, između Mrkonjić Grada i Banja Luke, kao pripadnici 7. gardijske brigade HV-a, za vrijeme vojne akcije "Južni potez" na području BiH, tijekom međunarodnog vojnog sukoba sa suprotstavljenom vojskom tzv. Republike Srpske usmrtili nepoznate civile, objavljeno je danas na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH.

Kad su 10. listopada 1995. uz makadamsku cestu koja vodi prema brdu iznad motela "Dabrac" naišli na nepoznatog muškarca i ženu starosti oko 40 godina, okrivljenog Tomislava Šavorića (ŽDO je objavio inicijale) tereti se da je po njegovoj zapovjedi, kao zapovjednika 3. bojne 7. gardijske brigade HV-a, više nepoznatih pripadnika 3. bojne 7. gardijske brigade ispalilo više rafalnih hitaca u navedene civile na mjestu ih usmrtivši.

Ujedno, okrivljenike se tereti da je 11. listopada 1995. u ranim jutarnjim satima nakon borbenog djelovanja s pripadnicima srpskih paravojnih snaga kod motela "Dabrac", kad im je prišla nepoznata ženska osoba oko 60 godina, okrivljeni A. T. iz automatske puške ispalio rafalni hitac na mjestu je usmrtivši, a potom je mrtvo tijelo odvukao s ceste i ostavio u kanalu.

U daljnjem kretanju istog dana, na otprilike kilometar udaljenosti od navedenog motela, naišli su na nepoznatog muškarca starosti oko 50 godina te ga je, po Šavorićevoj zapovijedi, I. K. na mjestu usmrtio pucnjevima iz svoje automatske puške. Protiv svih okrivljenika predloženo je produljenje pritvora zbog posebno teških okolnosti djela.

Šavoriću se već sudi na zagrebačkom Županijskom sudu zajedno s još šestoricom "Puma" za ubojstvo šest ratnih zarobljenika pripadnika vojske tzv. Republike srpske, a po navodnom nalogu zapovjednika "Puma", pokojnog Ivana Koradea.