Crna kronika CRNO TRŽIŠTE

Hrvatske putovnice od 1.000 do 5.000 eura

  • Autor: tportal.hr
  • 1.12.2008 15:14:30
  • 1.12.2008 15:14:24

'Vlastitu originaln hrvatsku putovnicu prodajem. Vrijedi do sedmog mjeseca 2009. godine. Kupac bez problema i bez vize može ići bilo gdje u EU. Zbog hitnosti prodajem za samo 900 eura u Splitu', stoji u oglasu

Specijalna ponuda objavljena je na web stranici www.oglasnik.adsoglasi.com, uz koji je priložen i e-mail prodavatelja, piše Slobodna Dalmacija, koja je prodavatelja uspjela pronaći preko internetske IP adrese koja kaže da se prodavatelj koristio računalom fakulteta tehničkih znanosti u njemačkom Dresdenu.

Takvih i sličnih primjera u inozemnim novinama, na internetskim portalima, pa čak i na oglasnim pločama u Novom Sadu, Banjoj Luci, ima na desetke, a Slobodna je uspjela pronaći 20-ak takvih oglasa.

Skupljač hrvatskih putovnica je i izvjesni Miroslav Milošević iz Srbije (tako se predstavlja osobama koje prodaju dokumente), a koji od hrvatskih državljana, poglavito izbjeglica iz tzv. Krajine, otkupljuje putovnice za 1.000 eura i onda ih dalje raspačava zainteresiranim strankama.

Hrvatske isprave se kradu i u hotelima, apartmanskim naseljima, a zabilježene su i provale u kojima su lopovi samo otuđivali putovnice i osobne iskaznice. Primjerice, u Osijeku su u dva dana zabilježene dvije takve provale.

Putovnice na crnom tržištu mogu se kupiti od 1.000 pa do čak 5.000 eura. Cijena ovisi o roku valjanosti dokumenta, pouzdanosti prodavatelja, koji se obvezuje da neće određeno vrijeme prijavljivati gubitak ili krađu dokumenata hrvatskome MUP-u i tražiti izdavanje novih, koje zatim opet prodaje. Da hrvatske isprave lako nađu put do kriminalaca, dokazuje i sljedeći slučaj.

Hrvatske putovnice pronalažene su kod mafijaša u Južnoj Americi, SAD-u, svim zemljama EU-a, Rusiji, Ukrajini, Južnoj Africi, a zanimljivije su od klasičnih krivotvorina jer ih je izdao MUP, a u vrijeme zloupotrebe su još 'žive' u sustavu, pa osoba, nakon što iskusni krivotvoritelj izmijeni fotografiju i prepravi druge podatke, lako ulazi u sve zemlje Unije.

Kriminalci do takvih isprava dolaze od osoba s dvojnim državljanstvom, poglavito onih koje su izbjegle s nekada okupiranog hrvatskog područja. Te osobe su, nakon rata, iako imaju prebivalište u Srbiji, zatražile hrvatske dokumente, a zatim su prodavale putovnice.

No, takvom prodajom izravno su ugrozili sigurnost Hrvatske i zemalja EU-a jer su se putovnicama koristili ubojice, silovatelji, razbojnici koji ne bi na svoja krajnja odredišta mogli doći da nije bilo neodgovornih vlasnika dokumenata.

Prodaja hrvatskih putovnica, ističe Slobodna, oglašava se i u BiH, od tamošnjih Hrvata, kao i u Njemačkoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

 

   • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još