KAMO ĆE MU DUŠA?

Kanibal najavio da će u zatvoru jesti 'Fritzl šnicl'

22.03.2009 u 11:18

Bionic
Reading

Josef Fritzl (73), monstrum iz Amstettena, izdržavat će doživotnu zatvorsku kaznu u specijalnoj psihijatrijskoj klinici. Nakon 15 godina održat će se ponovno suđenje kako bi se ustanovilo je li izliječen, pa postoji mogućnost da bude oslobođen. I Fritzl i njegov odvjetnik, međutim, svjesni su da za takav ishod ima malo izgleda

Fritzlovo novo okruženje bit će daleko udobnije od onoga u kojemu je 24 godine bila zatočena kćer Elisabeth. On će biti poslan na bolnički odjel zatvora Mittersteig u Beču, gdje će imati svoj televizor, glazbenu liniju, računalo i ljubimca da mu pravi društvo, ako to bude želio. Imat će osigurane novine i moći će vježbati u zatvorskom dvorištu. Boravit će u ćeliji dimenzija 4,8x3,6 metara, što je nešto manje od prostora u kojem je Elisabeth bila zatočena prvih devet godina.

Inače, Mittersteig je poznat kao 'luksuzni' zatvor sa samo 90 zatvorenika, od kojih su dvije trećine počinitelji seksualnih delikata. Tijekom služenja kazne Fritzl će imati seanse sa psihijatrima na čelu s dr. Patrickom Frottierom, koji o Fritzlu vodi brigu od njegova uhićenja u travnju prošle godine. S ostalim zatvorenicima Fritzl će od 9 do 18 sati svakog dana dijeliti dnevnu sobu, kuhinju i čajnu kuhinju. Moći će izučiti pletenje košara ili grnčarstvo, a osiguran mu je i tečaj stranog jezika.

Rudolf Mayer, njegov odvjetnik, novinarima je navodno rekao da je Frizlu u zamjenu za priznanje krivnje ponudio izbor zatvorske ustanove, što znači da ga na priznanje nije nagnalo gledanje 11-satne snimke na kojoj je Elisabeth opisala užase u podrumu ni suočavanje s njom u sudnici. Mayer sada kaže da je Fritzlu važno gdje će ga smjestiti jer bi volio biti što bliže rodbini koja će ga možda posjećivati. Mittersteing se nalazi na dva sata vožnje od Amstettena.

No ono čega se Frizl, izgleda, boji je mogućnost da bude prebačen u Gollersdorf za mentalno oboljele kriminalce na jugu Austrije. U tom zatvoru nalazi se Robert Ackermann, koji je ubio, raskomadao i pojeo mozak svog cimera Josefa Schweigera u skloništu za beskućnike. Taj kanibal prezire pedofile i silovatelje. Posljednjih dana boravka u zatvoru u St. Poeltenu, za vrijeme suđenja, Fritzl je navodno pročitao novine koje su prenijele Ackermannovu prijetnju da će od njega napraviti 'Fritzl šnicl'.

Adelheid Kastner, psihijatrica koja je s Fritzlom provela 25 sati i sudu podnijela izvješće o njegovom mentalnom stanju, kaže da bi Fritzl trebao biti pod stalnim nadzorom jer bi bez terapije mogao biti opasan, a postoji i stvarni rizik da si pokuša oduzeti život.