Crna kronika KORNATSKA TRAGEDIJA

Nastavak suđenja Draženu Slavici

  • Autor: tportal.hr
  • 1.8.2011 20:34:13
  • 1.8.2011 18:16:03

Nakon jednomjesečne stanke danas je na Županijskome sudu u Zadru nastavljeno suđenje bivšem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibensko-kninske županije Draženu Slavici

Državno odvjetništvo Slavicu tereti za propuste u organizaciji gašenja požara na otoku Kornatu i spašavanja unesrećenih vatrogasaca te za slanje maloljetnika na požarište.

Danas je svjedočio Boris Iskra, umirovljeni pilot kanadera koji je kobnoga dana preletio iznad otoka Kornata vraćajući se s intervencije na otoku Hvaru. 'Vraćali smo se s požarišta na Hvaru, tako da nismo imali goriva za sudjelovanje u akciji gašenja na Kornatu. Kada smo sletjeli u Zemunik po gorivo, zamijenila nas je druga ekipa. Ipak, izvidjeli smo požarište na Kornatu, koje je bilo vrlo dugačko, a njegova vatrena linija bila je duža od dva kilometra. Nisam vidio ljude, ali sam vidio da kuće nisu ugrožene. Oko 13.30 vidio sam i helikopter koji se vraćao s Kornata', rekao je pilot Iskra.

Svjedočio je i zapovjednik namjenskih obrambenih snaga Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Miroslav Kovač, koji je potvrdio da u trenutku tragedije nije bilo dovoljno letjelica. 'Iako je po Vladinu planu za 2007. bilo predviđeno da u protupožarnoj sezoni na raspolaganju budu četiri helikoptera, četiri kanadera te po jedan zrakoplov 'Bell' i 'Pilatus', na dan kornatske tragedije dva kanadera bila su na remontu, jedan je gasio požar u Grčkoj, a tri helikoptera bila su angažirana na Hvaru, gdje je toga dana također gorjelo', posvjedočio je Kovač.

Također je rekao da je Slavica zatražio pomoć zračnih snaga - dvaju helikoptera, jednoga za prijevoz vatrogasaca na Kornat i jednoga za gašenje.

Četveročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem županijskoga suca Borisa Babića dogovorilo se danas s odvjetnicima optužbe i obrane da se suđenje nastavi 13. rujna, a za 5. listopada najavljeno je svjedočenje Frane Lučića, jedinoga preživjelog vatrogasca kornatske tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još