VELEPRODAJNE CIJENE

Učenicima nudili tisuće kuna za prodaju trave vršnjacima

01.08.2011 u 12:20

Bionic
Reading

Da bi prikrile kriminalne aktivnosti od policije i roditelja mlađih osoba, neke od jedanaest osoba uhićenih zbog sumnje u zlouporabu droga na varaždinskom i međimurskom području komunicirale su sa 15-ak mlađih osoba putem interneta, osobito putem Skypea i Facebooka, pa će potonji još biti saslušani u nastavku kaznenog postupka

Najavio je to Darko Dragičević, načelnik kriminalističke policije PU međimurske, predstavljajući detalje četveromjesečne policijske akcije LUP koja je imala za cilj razbijanje lanca preprodavača marihuane i speeda u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

'Policijski službenici PU međimurske najprije su detektirali nekoliko osoba s međimurskog područja koje su preprodavale opojnu drogu. Tako je detektiran veći broj kontakata preprodavača s mlađim osobama, i to najviše u dobi od oko 14 godina, kojima su nudili da za njih obavljaju daljnju prodaju marihuane svojim vršnjacima uz mjesečnu zaradu od 6.000 do 8.000 kuna. Najviše takvih kontakata zabilježeno je u mjestu Nedelišće. Nakon pokretanja posebnih dokaznih radnji, ubrzo se proširio krug osoba', rekao je Dragičević govoreći o operativnoj akciji koju su zajednički proveli policijski službenici PU međimurske i PU varaždinske, a u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu,

Operativna akcija, koja je započeta sredinom ožujka, završena je 26. srpnja kada je počelo uhićenje osumnjičenih, odnosno pretraga njihovih stanova i drugih objekata. Tom prilikom na osam je mjesta pronađeno ukupno 1.370 grama opojne droge marihuane, tri biljke indijske konoplje u rastu, pet digitalni vaga, 15 mobilnih uređaja, malokalibarska puška sa 168 komada pripadajućih metaka, pištolj marke M-70 kalibra 7,65 te domaći novac u iznosu od 7.000 kuna.

'U uhodanom lancu preprodaje nositelji su bili trojica hrvatskih građana iz Trnovca Bartolovečkog. Organizator je bio 28-godišnjak koji je preprodavao opojne droge u ugostiteljskim objektima u tom mjestu kod Varaždina prema prethodnim dogovorima s kupcima. Temeljem njegovih telefonskih poziva, drogu su pakirali i isporučivali 55-godišnjak i 25-godišnjak, koji su je imali uskladištenu kod sebe', rekao je Darko Jurčec, načelnik krim policije PU varaždinske.

Marihuanu su prodavali u količinama od 15 do 100 grama, a cijena za 15 grama bila 600 kuna, a za 50 grama od 1.500 do 2.000 kuna. Prvi kupci su bile osobe koje su kupovale marihuanu za daljnju prodaju, tako da je detektirano osam osoba s međimurskog i varaždinskog područja koje su raspačavanje drogu u Čakovcu, Nedelišću, Orehovici, Varaždinu, Ludbregu i Trnovcu Bartolovečkom.

'Procjenjuje se da je organizator preprodaje ostvario materijalnu korist od najmanje 180.000 kuna. Naime, tjedno je u prosijeku prodao najmanje 500 grama marihuane, čija se vrijednost procjenjuje na oko 15.000 kuna (30 kuna/gram), tako da se može zaključiti da je u trajanju od četiri mjeseca prodao oko 8.000 grama marihuane', naglasio je Dragičević, napominjući da se kod procjene zarade radi o veleprodajnoj cijeni.

Tijekom poduzimanja mjera i radnji policija, kako je pojasnio, policija je pratila deset isporuka opojnih droga u količinama od 15 do 215 grama u kojima je ukupno zapiljeno oko 500 grama marihuane. Nakon saslušanje kod istražnog suca, od 11 privedenih osoba pet je pušteno da se brane sa slobode, dok su ostali zadržani u pritvoru.