SUĐENJE ZA AFERU INDEKS

Optuženi profesor: Upropastio sam 30 godina karijere

20.03.2009 u 18:49

Bionic
Reading

Viši predavač zagrebačkog Prometnog fakulteta Krešimir Somek, jedan od 16 optuženih u optužnici u slučaju 'Indeks' izrazio je danas žaljenje i kajanje jer je nezakonito posredovao pri upisu trojice studenata na zagrebački Prometni fakultet, ustvrdivši kako je time upropastio 30 godina profesorske karijere

Somek je već na početku suđenja prošlog tjedna priznao krivnju po svim točkama USKOK-ove optužnice, a na današnjoj raspravi je ispričao na koji način je 2007., na poticaj svog prijatelja, tajnika zagrebačkoga vaterpolskog kluba 'Mladost' Ivice Markovića i još dvije osobe, među kojima je i majka jednog od kandidata za upis, nezakonito posredovao kako bi se vaterpolist Ivan Buljubašić i još dvojica studenata upisali na fakultet.

Rekao je da je prijateljima obećao da će učinit sve da tu trojicu kandidat upiše, pa je njihova imena dao kolegi Velimiru Horvatu, poručivši mu da mu je do tih kandidata jako stalo te da učini sve da ih upiše.

'Kajem se i iskreno mi je žao i iako nisam primio novac, ovim sam činom upropastio 30 godina profesorske karijere', kazao je Somek iznoseći obranu pred sudskim vijećem Županijskog suda u Zagrebu.

Nakon Someka, pokajali su se i sve priznali i 15. i 16. optuženi studenti Josip Đaković i Franjo Marinčić

Đakoviću je na Prometnom fakultetu preostao samo diplomski, no želio je pomoći prijatelju da se upiše, pa je preko prijateljice Vesne, žene u dobi od 30-ak godina koju zna samo po imenu i čiji identitet još nije utvrđen, stupio u kontakt s trećeoptuženim, posrednikom Mladenom Budorom koji mu je rekao da to može srediti za 1700 eura.

U tom slučaju primopredaje novca nije bilo jer su je dogovarali neposredno prije uhićenja.

Optuženi Marinčić je također rekao da mu je tajanstvena Vesna prišla u kafiću blizu fakulteta i rekla da ima čovjeka koji mu za 1700 eura može srediti upis, no nitko mu se nije javio.

Sud je, inače, odbio prijedlog branitelja da se postupak protiv njega odvoji od ostalih, budući je već na početku suđenja sve priznao.

Sudsko vijeće je kao dokaze prihvatilo tajne snimke na kojima USKOK temelji svoju optužnicu, a prihvaćeno je i saslušanje svih predloženih svjedoka.
Prvih šestero je i saslušano, a riječ je o članovima Povjerenstva za razredbeni postupak, odnosno prijemne ispite.

Asistentica Nikolina Brnjak koja je nadzirala studente pri pisanju ispita potvrdila je na upit tužiteljice da je od prvooptuženog profesora, prodekana za poslovanje Fakulteta i člana Povjerenstva Dragana Badanjka posudila 30.000 eura za preuređenje stana od čega je kasnije odustala, pa mu je vratila novac.

Član Povjerenstva zadužen za elektroničku obradu podataka iz ispita Velimir Kolar potvrdio je da je potpisao priznanicu da je od Badanjka posudio 100.000 eura, no kazao je kako je riječ o šali.

Suđenje se nastavlja 27. ožujka.

Prvom optužnicom nakon policijsko-uskočke akcija Indeks obuhvaćeno je 16 osoba, profesora, posrednika i studenata koje se tereti za primanje i davanje mita, nezakonito posredovanje ili poticanje na ta kaznena djela.

Prvooptuženi Badanjak tereti se da je od lipnja do rujna prošle godine omogućio upis za pet studenata. Oni su posredniku Budoru platili po 2000 eura, a on je prodekanu navodno proslijedio od 1000 do 1500 eura po upisanom studentu.

U USKOK-u tvrde da su kandidati izlazili na prijamne ispite i odgovarali samo na pitanja na koja su znali odgovor, dok su ostala, prema dobivenim uputama, ostavljali bez odgovora koji su im naknadno upisani u testove.