DIJABETIČKA KOMA

Velebit: Dramatična akcija spašavanja speleologa

17.07.2011 u 19:26

Bionic
Reading

Na južnom Velebitu u jami Kita Gaćešina na dnu 362 metra dubine pozlilo je iskusnom speleologu Tomislavu V.(37) iz Samobora koji je pao u dijabetičku komu, izvijestila je poslijepodne Hrvatske gorska služba spašavanja (HGSS) koja je pokrenula akciju spašavanja

Speleologu je pozlilo dok je istraživao jamu Kita Gaćešina s partnerom kojemu je trebalo nekoliko sati da dođe do površine zemlje i oko 13,30 sati pozove pomoć.

Odmah je pokrenuta akcija spašavanja, no u HGSS-u kažu kako je riječ o vrlo zahtjevnoj akciji jer je speleolog u vrlo teškom zdravstvenom stanju i nalazi se duboko pod zemljom, gdje je otežan pristup spašavatelja.

Spasilačka ekipa uspjela se probiti do speleologa koji je navodno sa sobom imao i inzulinski pribor, a nezgodna situacija dogodila se u snu, javlja RTL.

S ekipom HGSS-a je i liječnica koji je zdravstveno stabilizirala unesrećenog. Nakon pružene pomoći, došao je svijesti te komunicira sa svojim kolegama.

Vinko Prižmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), izjavio je za Slobodnu Dalmaciju da je unesrećeni prije liječničke intervencije bio u dubokoj komi, a još uvijek je vrlo slab i nesposoban za kretanje. Izvlačenje uz pomoć specijalne nosiljke i u pratnji dvoje liječnika najvjerojatnije će potrajati do ponedjeljka ujutro, jer će zbog specifične konfiguracije jame imati barem 15-20 sidrišta.

U akciju je uključeno 55 gorskih spašavatelja iz devet stanica HGSS-a.