RUTA KRETANJA KAMIONA

Je li Paravinja tahografskim listićima izigrao policiju?

13.07.2011 u 13:53

Bionic
Reading

Mogu li se podaci s tahografa, uređaja koji u teretnim vozilima očitava vrijeme kretanja tj. stajanja, iz kamiona koji je vozio Dragan Paravinja smatrati vjerodostojnima? Predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin smatra da ne, dok policija tražeći Antoniju Bilić češlja područje kojim je, prema očitovanju tahografa, Paravinja prolazio

Na tahografskim listićima automatski se prikazuje vrijeme vožnje, kilometraža, ali i je li se vozilo zaustavljalo. Ostale podatke, datum te polaznu točku, kao i odredište, na listić upisuje sam vozač. Gočin se stoga nada da je policija pregledala sve Paravinjine tahografske listiće, a ne samo one na dan nestanka Antonije Bilić.

Kaže da ih je Paravinja lako mogao odvesti na krivi trag ako je nekoliko dana nakon Antonijinog nestanka odvozio rutu na kojoj traže Antoniju, zaustavljao se na svakom mostu, kao što je policija očitala, te na kraju upisati datum nestanka na listić. S obzirom na to da su sudski vještaci za psihijatriju u nekoliko navrata utvrdili da je Paravinja inteligentan i proračunat, dok je on sam policiju navodio na krive tragove, manipulaciju listićima ne treba odbaciti.

'Ovo nije šala i ja se nadam da je policija uzela sve tahografske listiće i da su svi bili na vještačenju. On je imao dovoljno vremena da nakon nekoliko dana u laganoj vožnji napravi spornu turu i staje na svakom mostiću kako bi zameo trag', pojasnio je Gočin.

Dodao je kako bi i Paravinjin posljednji poslodavac trebao imati sve tahografske listiće, no u to sumnja s obzirom na to da je vlasnik prijevozničke tvrtke u kojoj je Paravinja radio rekao da je serijskog silovatelja i mogućeg ubojicu zaposlio 15 dana prije nego je ovaj uhićen, dok je Paravinja tvrdio da je u toj tvrtki radio tri mjeseca. 'Očito je radio na crno', zaključio je Gočin.

Od glasnogovornice PU šibensko-kninske Marice Kosor
doznajemo da se doista pretražuje područje trase kretanja Paravinjinog kamiona u sporno vrijeme, no da se oslanjaju i na ostale indicije, a ne samo zapis tahografa.