POSLJEDICE TOPLINSKOG UDARA

Djevojčici koju su roditelji ostavili u autu oštećen mozak

13.07.2011 u 11:04

Bionic
Reading

Zar je moguće pri ovako velikoj vrućini ostaviti dijete zatvoreno u automobilu 45 minuta? Odgovor je, nažalost, da. Poljski bračni par upravo je to učinio u subotu u Omišlju na otoku Krku, no njihova je djevojčica, unatoč doživljenom toplinskom udaru, pukom srećom, preživjela, ali se nalazi u teškom stanju. Poremećene su joj funkcije vitalnih organa, a liječnici strahuju da joj neće uspjeti oporaviti funkciju mozga

Liječnici Doma zdravlja Krk žurnom intervencijom pružili su hitnu pomoć izmorenoj šestogodišnjoj djevojčici koja još nije krenula ni u prvi razred i uspjeli je spasiti, a potom je vozilom Hitne medicinske pomoći prevezena u Dječju bolnicu na Kantridi. Njezino je stanje, doznajemo, vrlo loše nakon preživjelog toplinskog udara.

‘Ona nije životno ugrožena, još uvijek njeni organi, jetra, bubrezi i srce nisu u potpunosti oporavljeni, dok funkcija njenog mozga apsolutno nije oporavljena, tako da je ona pri svijesti, spontano diše, ali ne odgovara na vanjske podražaje’, rekao nam je prof. dr. Igor Prpić, predstojnik Klinike za pedijatriju na Kantridi. Dodao je da je to jedna vrsta kome, odnosno duboki poremećaj svijesti. Prognoza, kaže, nije dobra: ‘Vjerujem da ćemo uspjeti oporaviti funkcije ostalih organa, ali, nažalost, nismo sigurni koliko će se uspjeti oporaviti sam mozak.’

Krčki Dom zdravlja odmah je obavijestio krčku policiju koja je izašla na teren, dok su policijski službenici za poslove maloljetničke delinkvencije utvrdili da je poljska obitelj na ljetovanju u Omišlju.

Jutarnji list doznaje da se sve dogodilo u subotu, 9. srpnja, u Omišlju na otoku Krku, gdje su 31-godišnji otac i majka iste dobi odsjedali u jednom apartmanu. U društvu su bile tri poljske obitelji s više djece koja su izašla iz automobila i trčkarala po dvorištu, tako da nitko nije obratio pažnju da je djevojčici u automobilu pozlilo. U poslijepodnevnim satima, djevojčicu su na punih 45 minuta ostavili u automobilu marke Toyota Rav, i to na dan kada su temperature prelazile 30 stupnjeva, a u autima na suncu se penjale do 50-60. Po povratku do automobila svoju kćerkicu su zatekli bez svijesti, praktički na rubu smrti.

Oboje su podvrgnuti kriminalističkom istraživanju, privedeni neće biti, već se, u konzultaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci, kazneno prijavljuju zbog počinjenog kaznenog djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe, u stjecaju s kaznenim djelom tjelesne ozljede iz nehaja.