RATNI ZLOČIN U LOVASU

Optuženi za ubojstvo 70 Hrvata ostaju u pritvoru

17.03.2009 u 21:36

Bionic
Reading

Vrhovni sud Srbije (VSS) odbio je u ponedjeljak kao neutemeljene žalbe odvjetnika obrane na odluku prvostupanjskog suda o produljenju pritvora petorici optuženih za ratni zločin i ubojstvo 70 hrvatskih civila u Lovasu u listopadu 1991., rekla je u utorak za Hinu glasnogovornica tog suda Vesna Dabić

BEOGRAD - Dodala je da je Vijeće za ratne zločine VSS-a odbilo žalbe branitelja okrivljenih Ljubana Devetaka, Miodraga Dimitrijevića, Milana Devčića, Milana Radojčića i Petronija Stevanovića na odluku o produljenju pritvora koje je donijelo Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

Odluka VSS-a obrazložena je stajalištem da je produljenje pritvora opravdano zbog osnovane sumnje da su optuženici počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, za koje je predviđena zatvorska kazna viša od deset godina.

U obrazloženju se dodaje i da produljenje pritvora opravdavaju posebno teške okolnosti i posljedice počinjenja kaznenog djela, ozljeđivanje većeg broja ljudi i smrt 70 civila te oštećenje i uništenje vrijedne imovine.

Srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo je 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe "Dušan Silni" u listopadu 1991. počinile ratni zločin - ubojstvo 70 civila - u Lovasu.

Po optužnici, prvooptuženi Ljuban Devetak u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove, koju je vodio Mirko Jović (nije optužen), osnovao je u Novoj Pazovi i Šidu postrojbu od 60 dobrovoljaca u nakani da napadne selo Lovas u kojem je živjelo uglavnom hrvatsko stanovništvo.

Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro napadači upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Oni su, kako je navedeno u optužnici, 18. listopada okupili civile i od njih načinili živi štit te ih natjerali da koračaju kroz minsko polje, kad je poginulo 20, a ranjeno 12 civila.

Suđenje je počelo 17. travnja 2008. pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

U dosadašnjem tijeku suđenja optuženi su više puta nijekali da su sudjelovali u mučenju i ubijanju civilnog stanovništva.

Nekolicina Lovašana, koji su kao i oni što su preživjeli mučenje i hod po minskom polju saslušani kao svjedoci suda, ustvrdila je da je Devetak imao glavnu riječ u selu te da su mu ostali optuženici pomagali i slušali njegove zapovijedi.