PONOVNO ISPITAN

Paravinja i dalje odbija poligraf!

01.07.2011 u 16:11

Bionic
Reading

Dragan Paravinja odbio je poligraf, ali i odvjetnika, rekao je Miljan Brkić iz Ravnateljstva policije koji je Paravinju danas ponovno ispitao. U isto vrijeme Tužiteljstvo BiH zatražilo je ekstradicijski pritvor kako bi serijski silovatelj i ubojica bio što prije izručen Hrvatskoj

Naime, nakon što više od 150 pripadnika hrvatske policije te naše i slovenske vojske nije uspjelo naći tijelo Antonije Bilić, Paravinja je još jednom ispitan u sarajevskom zatvoru, piše Dnevnik.hr.

Naime, potraga se temeljila na njegovom ranijem iskazu. Paravinja je tvrdio da je Antoniju Bilić zadavio te je njezino tijelo bacio u rijeku Krku. Paravinja nije želio odvjetnika i odbio je poligraf.

Ekstradicijski pritvor za Paravinju

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine uputilo je u petak Sudu BiH zahtjev da se Draganu Paravinji (43), osumnjičenom za ubojstvo malodobne Antonije Bilić iz Drniša, odredi ekstradicijski pritvor, potvrđeno je iz sjedišta tog tužiteljstva u Sarajevu.
U priopćenju se navodi da je Tužiteljstvo posredovanjem Ministarstva pravosuđa BiH zaprimilo zamolbu Ministarstva pravosuđa Hrvatske za izručenje Paravinje, koji ima posljednje prijavljeno prebivalište u Obrovcu u Hrvatskoj.

Tužiteljstvo BiH objasnilo je da se izručenje Paravinje traži na temelju zahtjeva Državnog odvjetništva i Županijskog suda u Šibeniku, koji Paravinju sumnjiče za dva kaznena djela silovanja, iz članka 188. Kaznenog zakona Hrvatske, i kazneno djelo teškog ubojstva malodobne osobe, iz članka 91. Kaznenog zakona Hrvatske.

'Postupajući po dostavljenom aktu, tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH dostavio je Sudu BiH prijedlog za određivanje ekstradicijskog pritvora na daljnje postupanje', stoji u priopćenju. Dodaje se da će Tužiteljstvo BiH u narednom razdoblju, a sukladno odlukama Suda BiH, poduzimati aktivnosti u vezi sa zahtjevom za ekstradiciju.

Glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić potvrdila je Hini da je zahtjev tužiteljstva već tijekom dana zaprimljen na tom sudu. 'S obzirom na to da se osoba već nalazi u pritvoru, za naredni tjedan će biti zakazano ročište na kojemu će se odlučivati o zahtjevu Tužiteljstva BiH', kazala je Hodžić potvrdivši da Paravinja zasad ostaje u zatvoru u Istočnom Sarajevu.

Kazala je da je u ranijim slučajevima bila praksa da se najprije okončaju postupci koji se protiv osumnjičenika vode u BiH, a da se nakon toga za takve osobe odredi ekstradicijski pritvor. Paravinjin slučaj nešto je kompliciraniji, pa treba pričekati i vidjeti što će o svemu odlučiti Sud BiH, pojasnila je Hodžić.

Osnovni sud na Sokocu zakazao je za 6. srpnja ročište na kojemu bi počelo suđenje Paravinji po optužnici koja ga tereti za pokušaj silovanja.