POLITIČKA ODGOVORNOST

Zašto je Slovenija pustila Paravinju na slobodu?

29.06.2011 u 15:51

Bionic
Reading

Zbog sumnje da se postupak izručenja Dragana Paravinje Srbiji protuzakonito odugovlačio slovenski ministar pravosuđa Aleš Zalar najavio je u srijedu da će cijelu dokumentaciju o tom slučaju predati vladinoj protukorupcijskoj komisiji, prebacujući odgovornost zašto je do toga došlo na ranijeg ministra pravosuđa Lovru Šturma.

Osumnjičenik za ubojstvo Antonije Bilić radio je u Sloveniji od 2007. do 2009. godine za jedno privatno prijevozničko poduzeće u poslovnoj zoni Šenčur blizu ljubljanskog aerodroma. Dvaput je uhićen na osnovi međunarodne potjernice koju je protiv njega izdala Srbija. No, oba puta je pušten uz jamčevinu, a Sloveniju, u kojoj je inače zatražio i azil, konačno je napustio 5. veljače 2009. godine, po podacima ministarstva pravosuđa koja je na konferenciji za novinare iznio Zalar.

Zalar je rekao da je osobno 22. siječnja 2009. godine potpisao rješenje o izručenju Paravinje Srbiji te da je o tome odmah obavijestio Interpol i sud u Kranju, koji je prije toga Paravinju uz jamčevinu pustio iz pritvora s obvezom da se javlja policijskim vlastima. No, Paravinja ni nakon toga nije uhićen nego je, prema dostupnim podacima, Sloveniju napustio 5. veljače iste godine.

Zalar je upozorio da je do bitnih pogrešaka i nezakonita otezanja s izručenjem Paravinje došlo u vrijeme prijašnje vlade, kada je ministarstvo pravosuđa vodio njegov prethodnik Lovro Šturm.

"Postupak izručenja Srbiji nije se odvijao na odgovarajući način i bio je predug", izjavio je Zalar, dodajući da postupci izručenja obično traju kraće vrijeme i ovise o ministru. Šturm je mimo uobičajene procedure dopustio da se postupak izručenja Paravinje Srbiji odgodi dok o žalbi Paravinjina odvjetnika na rješenje kojim mu je odbijen zahtjev za azil ne odluči ustavni sud. Taj postupak trajao je onda sve do početka 2009. godine, a kad je ustavni sud odlučio da nema osnove za žalbu Paravinja je već bio napustio Sloveniju.