SVE OVISI O POLICIJI

Ni australski patolozi ne znaju uzrok Brittine smrti

17.03.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku nedavno je iz Australije dobilo obdukcijski nalaz Britt Lapthorne u kojemu je potvrđen nalaz hrvatskih patologa, odnosno rečeno je da se ne mogu utvrditi točan uzrok i vrijeme smrti nesretne Australke. No, zaključili su da je smrt nastupila zbog nerazjašnjenog uzroka, do kojeg nije moguće doći znanstvenim putem, te da je potrebna daljnja policijska istraga

Obdukcijski nalaz je napravljen na institutu Victorian Institute of Forensic Medicine u Southbanku u Victoriji, u Australiji, prema zahtjevu i želji obitelji Lapthorne, piše Slobodna Dalmacija.

Ovakvi rezultati potvrdili su nalaz hrvatskih patologa koji su obavili prvu obdukciju, u koju je obitelj Lapthorne posumnjala, ističući da će nakon prebacivanja posmrtnih ostataka svoje Britt u Australiju zatražiti i mišljenje australskih patologa.

Međutim, obdukcijsko izvješće iz Australije sadrži čak 45 stranica, dok je hrvatski nalaz napisan na jednoj stranici, pa stoga ne treba čuditi da su roditelji bili sumnjali u to da je hrvatsko izvješće napravljeno površno. Australci su, doznaje Slobodna Dalmacija, pri obdukciji napravili RTG i CT pretragu, tražili su mišljenje antropologa, forenzičkog stomatologa, stručnjaka za lubanje, napravili su sve moguće histološke i toksikološke analize, ali na koncu nisu ni u čemu pobili mišljenje hrvatskih patologa.

Australci su u svojem izvješću naveli da su sva oštećenja na tijelu mogla nastati udaranjem tijela u obalu ili hridi, utjecajem mora i morskih organizama. Nisu, naime, propustili ni nabrojiti sve moguće načine na koje je Britt mogla biti ubijena.