BOŽIDAR VUČUREVIĆ

'Odlazak u Hrvatsku značio bi moju sigurnu smrt'

23.06.2011 u 10:39

Bionic
Reading

Ratni gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, kojeg Hrvatska i BiH traže zbog ratnih zločina, izjavio je za beogradske Večernje novosti kako smatra da bi bilo bolje da bude izručen Bosni i Hercegovini, jer bi odlazak u Hrvatsku za njega značio smrt

'Ako me Srbija odluči izručiti, neka to bude Bosna. Tamo ću bar imati šansu za fer suđenje. Odlazak u Hrvatsku značio bi moju sigurnu smrt', rekao je tom dnevniku Vučurević koji je, nakon što je u travnju uhićen u Srbiji, prošlog tjedna pušten da se brani sa slobode uz zabranu napuštanja Srbije.

Dodao je kako bi, da je postojao bilo kakav temelj da ga se tereti za granatiranje Dubrovnika i progon nesrpskog stanovništva, odavno odgovarao pred Haškim tribunalom, koji ga je, kako kaže, još 2002. godine detaljno ispitivao o tim slučajevima

'Za šestomjesečni rat u Dubrovniku pred Haškim sudom odgovarali su admiral Miodrag Jokić i general pukovnik Pavle Strugar, koji su za to dobili dugogodišnje zatvorske kazne, čime je konačno i potvrđeno da nisam imao nikakvu zapovjednu odgovornost kao predsjednik pogranične općine', kazao je Vučurević.

Vučureviću je 17. lipnja ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenje Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vučerević je uhićen 4. travnja na graničnom prijelazu Karakaj u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenje.

I Ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Vučurević ima državljanstvo Bosne i Hercegovine, a 2008. podnio je srbijanskom konzulatu u Bosni Hercegovini zahtjev za srpsko državljanstvo, ali ga nije dobio. Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini mogao bi biti izručen u skladu s odredbama Europske konvencije o ekstradiciji.

Po optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina, u vrijeme kada je bio na dužnosti gradonačelnika Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995. godine.

O tome hoće li i kojoj od dviju država biti izručen Vučurević, konačnu će odluku donijeti srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović.