'KULENI I PAPRIKE'

'Offside': preslušavaju se tajno snimljeni razgovori

20.06.2011 u 16:38

Bionic
Reading

Preslušavanjem tajno snimljenih razgovora i čitanjem sms poruka optuženika za namještanje nogometnih utakmica u slučaju 'Offside' na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje petnaestorici nogometaša i športskih djelatnika

Optuženi nogometaši i organizatori namještanja razgovarali su u šiframa pa su tako novac nazivali 'kulenom' i 'paprikom'.

Među ostalim, danas je pred sudskim vijećem Gordane Mihele-Grahovac pročitana sms poruka u kojoj jedan od organizatora namještanja utakmica Vinko Šaka nogometašu Croatije iz Sesveta Ivanu Banoviću piše: 'Kad ti boss kaže za, ja ću ti ekstra dat 'kulena'.'

Banović mu je otpisao 'javio se', a Šaka na to uzvraća sa 'Ok. Ja tebe ekstra nagrađujem'.

Od 15 optuženika sedmorica su priznala da su sudjelovali u lancu namještanja nogometnih utakmica i klađenju na dogovorene rezultate, no nisu pristali na kazne od godinu i pol dana zatvora, koliko je u nagodbi nudio USKOK. Lanac su organizirali Vinko Šaka, Dino Lalič Admir Suljić koji su u nagodbi s USKOK-om pristali na godinu i pol dana zatvora, a državi su vratili i oko milijun eura koje su zaradili kladeći se na namještene utakmice.

Višemjesečna akcija USKOK-a i policije nazvana 'Offside' počela je potkraj 2009. pošto su od njemačke policije dobiveni prvi podatci o namještanju rezultata i lancu klađenja na prijeporne utakmice. U početku lipnja 2010. hrvatska policija je uhitila 22 osumnjičenika.

Optužnicom je obuhvaćeno 12 prvoligaških utakmica od kojih je osam namješteno, a u četiri slučaja sve je ostalo na pokušaju.