UBOJICA IVANE HODAK

Šlogaru će u Vrapču utvrditi je li uračunljiv

16.03.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Mladena Šlogara (60) zvanog Žila vještačit će forenzički psihijatri u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče kako bi se ustanovilo je li on u vrijeme ubojstva Ivane Hodak 6. listopada prošle godine bio uračunljiv

Istražni sudac Zdenko Posavec odredio je vještačenje, a komu će se ono povjeriti i kad će se provesti nije poznato jer je tijek istražnog postupka tajan.

Nakon što je ispitan Zvonimir Hodak, otac Ivane Hodak, te vlasnica 'Berette' iz Pule i nakon što je rekonstruirano kako je pištolj dospio do Šlogara, idući tjedan slijedi novo ročište na kojem će se ispitati još neki svjedoci.

Kako doznaje Jutarnji list tužiteljstvo je predložilo još neke dokaze. U međuvremnu policija još nije dostavila analize 15 otisaka prstiju koji su nađeni na mjestu zločina. Zasad su pištolj, oskudni DNK trag na čahuri nađenoj na mjestu zločina i Šlogarovo priznanje jedino što ga povezuje s ubojstvom.

Psihijatrijski vještaci imat će zadaću analizirati Šlogarovu ličnost i dati ocjenu o stupnju njegove uračunljivosti u vrijeme ubojstva. No upravo je Šlogarov psihoprofil, koji je u Jutarnjem listu pokušao dati ravnatelj PB-a Vrapče Vlado Jukić, izazvao oštru reakciju njegova kolege Miroslava Gorete, voditelja Centra za forenzičku psihijatriju u PB-u Vrapče.

Iako se Jukić ogradio i rekao da je teško govoriti o konkretnom počinitelju jer ga liječnici nisu pregledali, dao je njegov psihoprofil na temelju prijašnjih sličnih slučajeva. 'Vjerojatno se ne radi o psihičkom bolesniku, nego o osobi s tzv. moralnim ludilom', rekao je prof. dr Vlado Jukić.

'Apsolutno je nedopustivo, i stručno i etički, davati medijima psihoprofile nekoga nepoznatog počinitelja, a kad je on poznat, onda takvo profiliranje može biti čak i kazneno djelo!', napisao je u pismu kolegama i medijima prim. dr. sc. Mirosalv Goreta.