ŠVERC LIJEKOVA

Odgođeno suđenje policajcu kriminalcu

13.06.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Policajcu i bivšem cariniku na graničnom prijelazu Macelj, Dubravku Medvedu, na varaždinskom je Županijskom sudu odgođeno suđenje za izbjegavanje carinskog nadzora i zlouporabu droga zbog bolesti drugookrivljene Snježane Frebel, suvlasnice ljekarni u Zagrebu i Essenu

Medveda, koji je najprije radio kao carinik, a nakon gubitka posla kao temeljni policajac, optužnica tereti da je u više navrata od 2007. do srpnja prošle godine za dogovorenu novčanu naknadu preko granične crte iz Slovenije u Hrvatsku bez prijave carinicima prevozio veće količine raznih lijekova, vitaminskih preparata i drugih pripravaka te medicinskih potrepština.

To je radio za potrebe ljekarne Lobopharm iako nije imao dozvolu i odobrenje Agencije za lijekove i medicinske proizvode, kao ni Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, za uvoz veće količine lijekova i medicinskih proizvoda.

Policijski i carinski službenici su dva puta ulovili Medveda kada je krijumčario lijekove i medicinske proizvode, za što je dobivao i po 150 eura za svaki od tri kofera s lijekovima čija je vrijednost iznosila nekoliko tisuća eura. Prvi put je zatečen na graničnom prijelazu Macelj 2. srpnja prošle godine, kada je u svom vozilu marke Volkswagen Jetta neovlašteno i bez prijave carinskim službenicima prevozio veće količine raznih lijekova.

Medveda, međutim, nije zabrinjavalo to što je zatečen prilikom izbjegavanja carinskog nadzora. Naime, deset dana kasnije je cariniku na graničnom prijelazu Cvetlin rekao da nema robe za carinjenje, no u prtljažnom prostoru svog osobnog automobila Suzuki skrivao je veću količinu lijekova i preparata.

Krijumčarene lijekove i preparate, kako tvrdi Županijsko državno odvjetništvo, Medved je dostavljao trgovačkom društvu Lobopharm. Njegovu suvlasnicu Snježanu Frebel tereti se da je nagovorila Medveda da uz novčanu naknadu preveze unaprijed pripremljene količine lijekova i medicinskih proizvoda iako je znala da je za većinu nužna dozvola i plaćanje carina, a za dio je promet ograničen.

Medved je preuzimao lijekove u Sloveniji ili Austriji te ih švercao u Hrvatsku bez plaćanja carine i potrebnih dozvola Agencije za lijekove i medicinske proizvode te Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.