UBOJSTVA U MARIN SELU

Hrvatskim vojnim policajcima 27 godina zatvora

13.06.2011 u 13:47

Bionic
Reading

Osuđeni su za mučenje 24 srpska civila, pri čemu ih je čak 17 ubijeno. Civili su dovođeni u improvizirani zatvor u ribarskoj kolibi, u kojoj su ih pojedini pripadnici voda mučili i tukli na najokrutnije načine

Na ukupno 27 godina zatvora nepravomoćno su osuđena dvojica bivših pripadnika voda vojne policije za ratni zločin u Marinu Selu na lipičkom području u studenom 1991. godine.

Damir Kufner (45), Pavao Vancaš (65) i Antun Ivezić (39) oslobođeni su, a za Davora Šimića (44) optužba je odbačena. Tomica Poletto (44) dobio je 15 godina, a Željko Tutić (44) 12 godina zatvora.

Slušajući obrazloženje za Kufnera, Poletto se onesvijestio i srušio se na pod, pa su ga iznijeli iz sudnice.

'Nisam iznenađen - ovo je racionalna odluka', rekao je kratko Damir Kufner, poručujući da samo želi sačekati svoju suprugu koja je uživo pratila donošenje presude. Davoru Šimiću optužba je promijenjena pred sam kraj suđenja - iz ratnog zločina u protupravno lišavanje slobode - a za to djelo je nastupila zastara.

Što se Antuna Ivezića tiče, on je oslobođen optužbi jer je u njegovom slučaju, pojašnjava obrana, došlo do zamjene identiteta.

Tereti ih se za mučenje 24 srpska civila, pri čemu ih je čak 17 ubijeno. Civili su dovođeni u improvizirani zatvor u ribarskoj kolibi, u kojoj su ih pojedini pripadnici voda mučili i tukli na najokrutnije načine. Prvooptuženog Kufnera se tereti da je naredio dovođenje civila u čijim je kućama pronađeno oružje te da nije spriječio njihovo zlostavljanje. Svi su optuženici izjavili da se ne osjećaju krivima.

Ponovljeno je to suđenje koje se vodilo na Županijskom sudu u Osijeku zbog nedostatka sudaca u požeškoj Palači pravde. Na ukupno 46 i pol godina zatvora osudio ih je u ožujku 2009. sud u Požegi, no presuda je poništena zbog proceduralnih pogrešaka. Glavni razlog za poništenje bio je to što su se iskazi preživjelih žrtava temeljili na iskazima koje su od njih uzeli haški istražitelji.

Suđenje je obilježila 'igra lovice' sa svjedocima pa se tako jedna žena, koja je trebala svjedočiti videolinkom iz Beograda, doslovce zabarikadirala u stran kada je policija došla privesti je na tamošnji sud. Objasnila je da odbija svjedočiti jer se boji za svoju sigurnost.

Pojedinci su pak u dijelovima iskaza izjavljivali potpuno suprotno od ranijih svjedočenja, a objašnjavali su to zaboravom ili ranijom zbunjenošću.