SUĐENJE ZA NESREĆU U RUDINAMA

Dan prije nesreće zabilježeno 127 prolaznih kvarova

02.06.2011 u 18:21

Bionic
Reading

Na suđenju za željezničku nesreću u Rudinama u srpnju 2009., u kojoj je poginulo šest osoba, a teže i lakše ozlijeđeno njih 55, danas je na Županijskome sudu u Splitu svjedočio posljednji svjedok obrane, strojovođa HŽ-a Mate Sekulić, koji je tim nagibnim vlakom upravljao dan prije neseće

Kako je rekao predsjedniku sudskog vijeća Damiru Romcu, sjeća se da je tijekom vožnje automatski sustav za kontrolu dojavio niz prolaznih i jedan trajni kvar na vlaku.

Ti prolazni kvarovi koje bilježi MMS sustav uklanjaju se tijekom vožnje i ne ugrožavaju sigurnost, rekao je Sekulić

Sustav je zabilježio 127 prolaznih kvarova. Neki od njih su bili nepravilan rad klime te ostali prolazni kvarovi nagibne tehnike. Sjećam se i da jedan motor nije vukao punom snagom. Amortizeri su cvilili, dodao je svjedok Sekulić

Tek na upit branitelja okrivljenika svjedok Sekulić je odgovorio kako je jedan od kvarova na nagibnom sustavu bio trajan, zbog čega je od Perkovića do Zagreba morao usporiti vožnju na 80 kilometara na sat.

"Kad sam stigao u Zagreb, sve sam kvarove prijavio, a samo dan prije nesreće taj je isti vlak u našoj radionici dobio zeleno svjetlo za vožnju. Ne bi ga dobio da nisu sve prekontrolirali", zaključio je Mate Sekulić

Sudskom je vijeću tijekom rasprave braniteljski tim petorice optuženih priložio elaborat sa Strojarskog fakulteta u Ljubljani.

Po elaboratu, jednak je klizni faktor kad je kiša ili bilo koja druga oborina.

Zastupnica optužbe Rene Laura usprotivila se prijedlozima obrane tvrdeći da su usmjereni isključivo prema odugovlačenju postupka. Posebno je istaknula da se elaboratom iz druge države, Slovenije, ne može koristiti za dokazne svrhe.

Suđenje za nesreću u Rudinama nastavlja se 5. srpnja ispitivanjem vještaka.

Optužnica za nesreću u Rudinama tereti bivšeg direktora HŽ-a Ivana Medaka, direktora i savjetnika tvrtke "Intrade" Ivana Tomaškovića i Jozu Bazinu te voditelja protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Dragu Rogulja i vatrogasca DVD-a "Stružac" Branka Tišljara da su sudjelovali u nabavi i uporabi retardanta TG-300 čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo nesreću te da su bili svjesni posljedica.