POKOLJ SRBA U RIBNJACIMA

Šestorici vojnih policajaca 46,5 godina zatvora

13.03.2009 u 12:49

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Požegi šestorica bivših pripadnika vojne policije osuđena su danas nepravomoćno na ukupno 46 godina i šest mjeseci zatvora

POŽEGA - Najveća kazna, od 16 godina zatvora, izrečena je Tomici Polettu. Željko Tutić nepravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora, Antun Ivezić na deset godina, Damir Kufner na četiri godine i šest mjeseci, Pavao Vancaš na tri godine, a Davor Šimić na godinu dana zatvora, izvještava Večernji list.

Šestorici branitelja, od kojih su petorica s pakračko-lipičkog područja (Vancaš je iz Zagreba), suđeno je zbog ratnog zločina nad srpskim civilima koji su počinili krajem 1991. i početkom 1992. u naselju Ribnjaci. Tamo je bilo dovedeno 24-ero civila iz sela Kip i Klisa od kojih je 18 ubijeno ili je umrlo od posljedica zlostavljanja.

Šestero zarobljenika je preživjelo, a njih troje je i svjedočilo na glavnoj raspravi. Odvjetnici osuđenih branitelja najavili su žalbe.

Pripadnici voda Vojne policije nasilno su upadali u kuće Srba koji su se našli na listi nepodobnih i silom ih odvodili. Formalni izgovor za upad u kuće srpskih civila bila je potraga za ilegalnim oružjem. Kod žrtava uglavnom nisu pronalazili ništa što bi ih dovelo u kontekst suradnje s agresorom, no svejedno su ih lišavali slobode.

Sve tako uhapšene Srbe odvodilo se u takozvani sabirni centar koji je bio u selu Ribnjak. Tamo su ih držali u improviziranom zatvoru, nekoj vrsti ribarske kolibe te ih fizički i psihički zlostavljali. Nakon fizičkih tortura nad civilnim zarobljenicima slijedile su likvidacije.

Žrtve su često odvođene na obale ribnjaka (mjesto je i dobilo naziv po tome što je nastalo zbog velikog kompleksa u kojemu su prije rata bila vrlo uspješna ribogojilišta) i tamo bi ih likvidirali hicima iz vatrenog oružja, a njihova su tijela bacana u ribnjak da posluže kao hrana šaranima. Bilo je više slučajeva da su čuvari ribnjaka u zoru nalazili leševe koje bi voda izbacila.