PJEŠICE U EUROPU

Turkinja i Kosovar pokušali ilegalno ući u Sloveniju

02.06.2011 u 13:11

Bionic
Reading

Istarska policija kazneno je prijavila 22-godišnjeg državljanina Makedonije, kojeg se osnovano sumnjiči za kazneno djelo protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice

Naime, kako je kriminalističkom istragom utvrđeno, pristao je za tisuću eura po osobi omogućiti državljanki Turske i državljaninu Kosova da ilegalno uđu u Sloveniju, u čemu im je pomogao i jedan Nizozemac.


Kako je utvrdila bujska policija, nakon što je u nedjelju poslijepodne 43-godišnjem državljaninu Kosova i 27-godišnjoj državljanki Turske slovenska policija zapriječila ulaz na graničnom prijelazu Dobova zbog neposjedovanja dozvole boravka na području Europske unije, dvojac je, u pratnji 54-godišnjeg državljanina Nizozemske, koji je ujedno i izvanbračni suprug Turkinje, krenuo prema Poreču.

Na porečkom autobusnom kolodvoru upoznali su u utorak mladog Makedonca, koji im je ponudio da će ih za tisuću eura po osobi prebaciti preko granice. Nakon postignutog dogovora, Makedonac je Kosovara i Turkinju prevezao u svom Golfu IV slovenskih registracijskih oznaka do mjesta Bužin, gdje ih je uputio kako da granicu prijeđu pješice kod mjesta Škudelin.

'Nakon ilegalnog prelaska granice, vozač je trebao pričekati strance na slovenskoj strani, no plan je omela granična policija Republike Slovenije, koja je zatekla Kosovara i Turkinju te ih vratila u Republiku Hrvatsku, dok se za 22-godišnjim Makedoncem još uvijek traga', izvijestila je PU istarska.

Osim kaznene prijave mladom Makedoncu, i protiv 54-godišnjeg državljanina Nizozemske slijedi optužni prijedlog za prekršaj pomaganja u nezakonitom prelasku državne granice, dok su zbog prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o strancima, državljanin Kosova i državljanka Turske protjerani rješenjem Policijske postaje Buje na godinu dana.