NOVAC U NJEDRIMA

Nervozni poštar iz Kaštela upropastio pljačku

13.03.2009 u 10:41

Bionic
Reading

Zbog pronevjere i lažnog prijavljivanja kaznenog djela, istražnom sucu Županijskog suda u Splitu priveden je 25-godišnji kaštelanski poštar Ivan Višić. Za pomaganje u izvršenju kaznenih djela, privedeni su i njegov rođak Vedran Serajlić (29) iz Kaštel Staroga i prijatelj Goran Tešija (29) iz Kaštel Lukšića

SPLIT - Višić je tako od žrtve 'razbojnika' koji su ga, prema prvotnoj tvrdnji, presreli i uzeli mu torbu s 121 tisućom kuna od mirovina na području Kaštel Štafilića, ubrzo postao predmet policijske obrade, piše Slobodna Dalmacija.

Policajci su se šokirali kada su nakon prijavljenog navodnog razbojstva kod Višića pretragom odjeće pronašli trideset tisuća kuna skrivenih u poštanskom prsluku i donjem rublju, a on nije znao objasniti zašto se novac nalazi kod njega. Plasirao je tezu da su ga policiji već poznati razbojnici iz nekih drugih pljački i razbojstava prisilili na suradnju, te da su mu naredili da fingira ovo razbojstvo, što je on, u strahu za svoju sigurnost i sigurnost svoje obitelji, i učinio.

No, kada su ti navodni naručitelji privedeni na obavijesni razgovor i kada su dali svoje iskaze, policiji je bilo jasno da Višić laže. Mladi poštar se tijekom obrade sve više zapetljavao u svoje laži, ali i oko drugih važnih detalja, a pritom se znatno fizički i intelektualno umarao, te je nakon nekoliko sati odlučio kazati istinu.

Rekao je da se tijekom mjeseca ožujka, zajedno s dvojicom prijavljenih prijatelja, više puta sastajao kako bi do u detalje isplanirali ovu lažnu pljačku. Kada su konačno dogovorili scenarij. Serajlić i Višić ukrcali su u Tešijin kombi poštarev motocikl. Vozili su do zaseoka Put Bijaća, gdje je Vedran bacio poštarev motocikl na makadamski put, a svog daljnjeg rođaka Višića vezao ljepljivom trakom i ostavio ga nekoliko metara do bačena motocikla. Slučajni prolaznik naletio je na zavezanog Višića, koji je ležao pokraj ceste, i o tomu je obavijestio policiju.

Prava je sreća što je Višić odmah došao u ruke policije, te nije imao vremena odbaciti novac ispod prsluka, vjerojatno umišljajući da će njegova priča biti toliko uvjerljiva, da neće ni doći do pretresa odjeće.

Tešija je od ukradenog novca uzeo oko osamdeset tisuća kuna, te ga stavio u plastičnu vreću, koju je ostavio, zajedno s poštanskom torbom, zakopanu na solinskom deponiju.