NOVA AFERA U VARAŽDINU

Iz Gradskih bazena izvukli milijun kuna

01.06.2011 u 08:29

Bionic
Reading

I u poslovanju javne ustanove Gradski bazeni Varaždin ima nezakonitosti! Za 'ispomoć u obuci plivača' isplaćeno je više od milijun kuna, što je iznos koji znatno odstupa od stvarnih poslova u programima obuke neplivača, tako da se i u tom varaždinskom gradskom poduzeću može očekivati kriminalistička istraga koja se već provodi u Parkovima, Aquacityju te Varaždinskim vijestima, poduzećima također u (su)vlasništvu Grada Varaždina

Neovisno o tome što (još) nije pokrenuta kriminalistička obrada kojom zacijelo neće biti obuhvaćena samo jedna osoba, već sada se može reći da se novac iz Gradskih bazena izvlačio u interesu pojedinca, same ustanove i/ ili neke organizacija, kao što je politička stranka. Potonju mogućnost, međutim, odbacuje Goran Habuš, predsjednik varaždinskog HNS-a, čija je članica ne samo suspendirana djelatnica, nego i ravnateljica Gradskih bazena, kojoj je mandat na isteku. 'Još utvrđujemo što je po srijedi, no sasvim sigurno nikakav novac nije stizao iz Gradskih bazena u našu stranku', kategoričan je Habuš koji najavljuje primjerene mjere protiv članova za koje se utvrdi da su nepravilno i nezakonito postupali u Gradskim bazenima.

Nakon što su početkom svibnja u varaždinskim Gradskim bazenima primili upozorenje Termoplina da im prijeti iskapčanje plina ukoliko ne plate dug za taj energent nastao tijekom ove godine, održan je hitan sastanak na kojem su bile prisutne vodeće osobe te gradske ustanove, izuzev ravnateljice Natalije Žetko koja je već neko vrijeme na bolovanju. Osim što je zaključeno da se s mogućnošću isključenja plina upozna Grad Varaždin, razmatrani su prihodi te posebice troškovi poslovanja da bi ustanova mogla raditi i u uvjetima smanjenih donacija iz gradskog proračuna koje su na godišnjoj razini pale sa 11,4 na 8,8 milijuna kuna.

Razmatrajući moguće uštede, dio okupljenih posebno je ukazao na neobično velik broj ugovora koje su Gradski bazeni sklapali sa Studentskim centrom Varaždin, odnosno osobama angažiranim putem tog posrednika. Naime, samo tijekom prva četiri mjeseca ove godine sklopljeno je tridesetak ugovora u ukupnom iznosu oko 160 tisuća kuna. Gotovo isključivo radilo se o 'ispomoći u obuci neplivača' u trajanju od 184 sati, za što je desetak osoba dobivalo uglavnom 5.520 kuna, odnosno bruto 6.486 kuna!

Za navodu pomoć kod obuke neplivača nije se štedjelo ni ranijih godina. Tako je u prvom polugodištu prošle godine putem ugovora sa Studentskim centrom otišlo oko 200 tisuća kuna, tijekom 2009. i 2008. oko 350 tisuća kuna, a 2007. oko 270 tisuća kuna. Zbroje li se svi ti iznosi, ispada da je na sporni način iz Gradskih bazena otišlo više od milijun kuna!

Na ove, nelogično velike troškove u programima obuke neplivača, gradsku je upravu upozorilo petero zaposlenika, koji su radili privremenu bilancu poslovanja Gradskih bazena. Nakon toga, iako je na bolovanju, ravnateljica varaždinskih Gradskih bazena Natalija Žetko uputila je dopis u kojem zabranjuje dolazak na posao zaposlenici koju sumnjiči za moguće nepravilnosti kod isplata putem ugovora Studentskog servisa. Ujedno je pozvan gradski revizor da provjeri svu dokumentaciju, a temeljem njegovog pregleda uslijedit će prijava mogućih nepravilnosti.