JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

'Korektivnim' silovanjem žele 'izliječiti' lezbijke

13.03.2009 u 09:12

Bionic
Reading

Južnoafričke lezbijke postale su meta nasilja i muških kriminalnih skupina koji njihovu seksualnu orijentaciju pokušavaju 'izliječiti korektivnim silovanjem', objavile su tamošnje skupine za ljudska prava

Takvi zločini protiv lezbijki ostaju neprepoznati od društva i nekažnjeni od pravosuđa.
Izvješća nevladinih udruga traže da se takvi zločini iz mržnje prepoznaju i od policije da poduzme akcije protiv rastuće plime nasilja u zemlji.

Mrtvo tijelo Eudy Simelane, najpoznatije nogometašice u Južnoafričkoj Republici, pronađeno je u Kwa Themi, predgrađu Johannesburga u travnju prošle godine.

Pretukli su je i grupno silovali, a zatim joj zadali 25 uboda nožem u lice, prsa i noge. Bila je popularna sportašica, strastvena aktivistica za ljudska prava, ali i jedna od prvih žena koje su nisu skrivale lezbijske sklonosti. Od njenog brutalnog ubojstva u Južnoafričkoj Republici zabilježen je porast nasilja protiv lezbijki.

Britanski list Guardian razgovarao je s lezbijkama koje žive na području Johannesburga i Cape Towna. One su ispričale da je prijetnja nasiljem i silovanjem u gradu postala svakodnevica.

'Svaki dan mi prijete da će me ubiti, silovati te da ću nakon silovanja postati djevojka', priča Zakhe Sowello iz Soweta.
'Nakon silovanja, na našim tijelima ostanu dokazi za to. Međutim, kada prijavimo taj zločin, ništa se ne događa. Poslije moraš gledati silovatelje kako slobodno šeću ulicom', ogorčeno priča Zakhe.

Triangle, vodeća južnoafrička organizacija za gay prava, objavila je da 10 žena tjedno prijave 'korektivno' silovanje.
Grupe za gay prava tvrde da politički mačizam u Južnoafričkoj Republici pridonosi pasivnom ponašanju policije vezano za napade na lezbijke, a tu je i rastuća kulturalna apatija prema porastu nasilja protiv osoba homoseksualne sklonosti.
Što o 'korektivnim' silovanjima misle stanovnici Kwa Theme?

'Cijenim to što momci rade. Na taj način oni im samo žele reći da se moraju preobratiti. Ja nemam vremena za silovanje, ali ako ih drugi dečki žele naučiti, moraju ih silovati. Jednom kad je siluje muškarac, vidjet će da je to dobro', ispričao je za kamere Guardiana jedan mladić.