ODGOĐENO SUĐENJE

'Slobodnim' huliganima iz Radićeve prijeti pritvor

30.05.2011 u 21:20

Bionic
Reading

Zbog nedolaska trojice optuženika, odgođen je početak suđenja čak 34-orici optuženika koje se tereti da su 26. veljači ove godine ciglama, kamenjem i pirotehničkim sredstvima napali i pokušali probiti policijski kordon u Radićevoj ulici, koji je sprječavao dolazak prosvjednika na Markov trg, gdje su skupovi i prosvjedi zabranjeni

Optužene se tereti da su se poslijepodne odvojili od mirnog prosvjeda "Stop progonu hrvatskih branitelja", koji se, potaknut uhićenjem branitelja Tihomira Purde u BiH, održavao na glavnome zagrebačkom trgu, te nasrnuli i ozlijedili 30 policajaca u kordonu u Radićevoj ulici i oštetili dva policijska automobila.

Optuženi će se o optužbama očitovati na idućem ročištu koje je sudac zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda Milenko Đaković najavio za lipanj.

Sudac je na današnjem ročištu upozorio optužene i njihove branitelje da se neće ustručavati koristiti se svim zakonskim mogućnostima kako bi osigurao njihovu nazočnost na suđenju. Naime, ako se ne budu redovito pojavljivali na raspravama, prijeti im opasnost da se pridruže četvorici u pritvoru, a odvjetnicima prijete novčane kazne.

Polovicu optuženih tereti se za napad na policiju i za uništenje ili oštećenje tuđe stvari, a drugu polovicu za sudjelovanje u grupi koja je napala policiju. Državno odvjetništvo za optužene traži kazne od godinu i pol do tri godine i četiri mjeseca zatvora, to jest ukupno više od 62 godine zatvora.

U sukobu s policijom ozlijeđeno je i 18 prosvjednika.