AFGANISTANCI I PAKISTANCI

Nastavljen pritisak ilegalaca na istočnu granicu, palo 14 stranaca

26.05.2011 u 11:02

Bionic
Reading

Vukovarsko-srijemska policija izvijestila je da je u noći na četvrtak u nezakonitom prelasku državne granice sa Srbijom u dva slučaja zatečeno čak 14 stranih državljana

Prvo su, 50 minuta iza ponoći, kod Ilače zatekli devetero Afganistanaca i dvojicu Pakistanaca. Otprilike u isto vrijeme nedaleko od Lipovca granična policija zatekla je još trojicu stranaca, ne navodeći iz koje države dolaze.

Protiv svih 14 osoba pokrenut je postupak vraćanja u Srbiju, državu iz koje su ušli u Hrvatsku.

Od početka tjedna, policija je u nezakonitom prelasku državne granice zatekla i uhitila 32 strana državljana, uglavnom Afganistanaca, a među njima je bilo i obitelji s djecom. Ukupno, od početka godine na istočnim granicama otkriveno je 296 ilegalnih migranata. Za usporedbu, u prvih pet mjeseci prošle godine uhićeno je tek 45 ilegalaca, a tijekom cijele godine njih 349. Pretprošle godine otkrivena su 'samo' 52 stranca u nezakonitom prelasku granice.

'Uglavnom su to državljani afričkih i azijskih zemalja koji se pokušavaju dokopati Europske unije i zatražiti azil u nekoj od njezinih članica. Policija nema spoznaja da te ljude preko granice pokušavaju prebaciti pripadnici organiziranih kriminalnih skupina', rekao je novinarima Luka Barunčić, glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Po policijskim podacima, među ilegalcima čak je dvije trećine Afganistanaca. Nakon njih, u većem broju nelegalno u Hrvatsku pokušavaju ući Pakistanci, Palestinci, Tunižani, Iranci, Libijci, Somalci…