BOŽIĆ O SLUČAJU KORNATI

'Zbog kvara smo 45 minuta čekali povratak helikoptera'

18.05.2011 u 14:17

Bionic
Reading

'Imali smo dojavu da trebamo izvući vatrogasce iz vatrenog okruženja i sve do dolaska na Kornat nismo znali je li bilo stradalih, kao ni gdje su vatrogasci. Helikopter kojim smo došli imao je pokvarenu dizalicu, a da je vitlo bilo ispravno, sve bismo unesrećene vatrogasce digli za desetak minuta. I kasnije se uže kojim smo ih izvlačili otkačilo od brave, i to pri prvom izvlačenju, a zbog kvara smo 45 minuta čekali povratak helikoptera po druge unesrećene vatrogasce', svjedočio je Stipe Božić u nastavku suđenja za kornatsku tragediju Draženu Slavici, bivšem vatrogasnom zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibenik

Božić se kobnog dana spustio među stradale vatrogasce poslije 18 sati.

'Pronašli smo petoricu mrtvih. Razgovarao sam sa svima koji su bili živi i rekli su mi da ih je nešto poklopilo. Nisu govorili kako su stradali, a Frane Lučić upotrijebio je izraz da ih je nešto 'zakapunjilo'. Gestikulirao je rukama i kao da je time htio reći da je preko njih prošao vatreni val. Bili su opečeni, zabrinuti za svoje zdravlje i pitali su što će biti s njima', svjedočio je Božić i dodao da mu je kolega iz GSS-a kazao da mu je Frane Lučić rekao da ih je vatra poklopila u trenutku kad su išli 'marendati', odnosno potražiti hlad ispod jedne divlje kruške. Rekao je da nisu imali telefonsku vezu tijekom akcije i da je i ranije bilo problema s vezama te da su na to upozorili Ministarstvo zaštite okoliša, ali oni ne dopuštaju mobilnim operaterima postavljanje baznih stanica na zaštićenim područjima.

Splitski GSS-ovac Srđan Vrsalović, koji je kobnog dana i napravio fotografije iz helikoptera kornatske tragedije, rekao je da je bio šokiran viđenim.

'Iz zraka je izgledalo kao da vatrogasci spavaju. Na sebi nisu imali dijelove odjeće i tada sam shvatio da se dogodila tragedija. Bili su raštrkani u krugu od 40 metara. Ja sam spašavao Franu Lučića, koji mi je rekao da su krenuli put kruške marendati te da ih je tada 'skokošilo'', rekao je Vrsalović. Rekao je i da mu je bilo čudno da je obavijest o vatrogascima u okruženju dana iz Divulja, a ne iz Centra 112, a da je inače obratno. Potvrdio je kvar na vitlu helikoptera te rekao da je, nasreću, konop za izvlačenje dva puta osigurao jer se brava bila otkačila.

Svjedočio je i Berislav Rončević koji u to vrijeme kao ministar obrane do 20 sati nije znao ništa o tragediji na Kornatu, a o tome da na Kornatu ima stradalih vatrogasaca, ali ne i poginulih, obavijestila ga je prije polaska za Zadar predstojnica Ureda tadašnjeg premijera Ive Sanadera, Bianca Matković. Rončević je rekao da je stradale vatrogasce u zadarskoj bolnici obišao Ivo Sanader s tadašnjim gradonačelnikom Zadra i kirurgom Živkom Kolegom, no da mu nije poznato što su razgovarali u sobi s ranjenim vatrogascima. Rončević je rekao da je odluku o slanju kanadera u Grčku Vlada donijela na temelju procijene vatrogastva jer u to vrijeme nije bilo većih požara u Hrvatskoj, a demantirao je ranije svjedočenje glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina da je akcijom spašavanja zapovijedala vojska i rekao je da je to nadležnost Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na upit tužitelja i obitelji stradalih vatrogasaca zašto GSS sa sobom nije poveo i liječnika, Srđan Vrsalović odgovorio je da je njima dojavljeno da su vatrogasci u okruženju i da je stoga bila riječ o hitnoj intervenciji. Tužitelj je to prokomentirao rekavši da to znači da je kriv Slavica jer je krio informacije o stradavanju vatrogasaca. Pripadnik zadarskog GSS-a svjedočio je da su gotovo sat i pol čekali helikopter, odnosno njegovo polijetanje nakon dojave. Rekao je da su došli na Kornat kada su ozlijeđeni već bili odvezeni i da je, kada je vidio mrtva tijela vatrogasaca, rekao: 'Bože moj, što je ovo, ima li kraja ovome?'