Crna kronika DOVRŠENA ISTRAGA

Kako je u Đurđevcu ukradeno gotovo devet milijuna kuna

Djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačke dovršili su kriminalističku istraživanje nad dva hrvatska državljana (rođena 1962. i 1976.) radi sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, sklapanja štetnog ugovora, prijevara u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službenih isprava, čime je počinjena materijalna šteta veća od 8,8 milijuna kuna

Kriminalistička istraga provedeno je na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, izvijestila je PU koprivničko-križevačka na internetskim stranicama.
Policija navodi kako postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik (1962. g.) od 2005. do 2009. godine u svojstvu direktora trgovačkog društva i upravitelja zadruge iz Đurđevca, zlouporabio položaj i ovlasti naloživši da mu se - protivno odluci skupštine i statutima ovih pravnih osoba - isplati nepripadajući dio dobiti, čime si je pribavio protupravnu imovinsku korist od oko 483 tisuće kuna.

Također osnovano se sumnja da je prvoosumnjičeni tijekom 2008. i 2009. godine sklopio štetan ugovor u postupku izbora tvrtki koje su trebale izvršiti reorganizaciju poslovanja istog trgovačkog društva, oštetivši ga za oko 946 tisuća kuna.

Nadalje, sumnja se da su prvoosumnjičeni (1962.) i drugoosumnjičeni (1976.) u svojstvu direktora trgovačkog društva i upravitelja zadruge s područja Općine Martijanec, tijekom 2010. godine počinili kaznena djela krivotvorenja službene isprave i prijevare u gospodarskom poslovanju na način da su u postupku ugovorenog factoringa svojih poduzeća, na štetu četiri factoring tvrtke iz Zagreba, pribavili protupravnu imovinsku korist za trgovačko društvo iz Đurđevca od ukupno 6,7 milijuna kuna.

Također, prvoosumnjičeni je u razdoblju od 2008. do 2010. godine zlouporabio položaj i ovlasti na način da je sklopio fiktivni odnos o obavljanju konzalting usluga s tvrtkom s područja Zadra, oštetivši trgovačko društvo iz Đurđevca za iznos od 704 tisuće kuna.
Ukupna materijalna šteta u počinjenju ovih kaznenih djela iznosi 8.868 254,18 kuna.
Po dovršetku kriminalističkog istraživanja prvoosumnjičeni je jučer, radi sumnje u kaznena djela zlouporaba položaja i ovlasti, sklapanje štetnog ugovora, prijevara u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave, doveden Istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu, dok protiv drugoosumnjičenika slijedi kaznena prijava redovitim putem.

Također, protiv trgovačkog društva iz Đurđevca i trgovačkog društva i zadruge s područja Općine Martijanec slijedi kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu poradi sumnje u počinjenje kaznenih djela prijevara u gospodarskom poslovanju, navodi PU koprivničko-križevačka.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još