NAPADAO STARIJE ŽENE U PULI

Nemoćnim ženama otimao ogrlice, pa novac trošio na kocku

11.05.2011 u 15:21

Bionic
Reading

Pulska policija jučer je uhitila 45-godišnjeg državljanina Srbije, kojeg se osnovano sumnjiči da je za vrijeme svog ilegalnog boravka u Hrvatskoj počinio veći broj imovinskih delikata. Kako je priopćila PU istarska, tereti ga se za jedanaest kaznenih djela teških krađa počinjenih na osobito drzak način, dva razbojništva i jednu razbojničku krađu

Osumnjičeni muškarac je od 28. veljače do 9. svibnja u prijepodnevnim i ranim poslijepodnevnim satima napadao žene i otimao im ogrlice, uglavnom na užem pulskom području, a u dva slučaja i u Vodnjanu. Na meti drskog razbojnika mahom su bile žene starije životne dobi, često i nemoćne, pa tako najmlađa ima 57, a najstarija 84 godine. Nakon što bi odabrao svoju žrtvu, 45-godišnjak bi je pratio do osamljenog mjesta, obično parkiranog vozila ili ulaznih vrata stana ili stambene zgrade. U pogodnom trenutku, ženi bi prišao, najčešće s leđa, kako bi joj iznenadnim pokretom s vrata otrgnuo nakit koji je nosila.

Kako vele u PU istarskoj, tijekom prva dva napada počinitelj je uporabio silu da bi protupravno prisvojio tuđu stvar, odnosno pošpricao je sprejem 73-godišnjakinju te joj istrgnuo zlatnu ogrlicu koja se nalazila iznad dolčevite. I u drugom slučaju ponovno je upotrijebio sprej, ali ovaj put je meta njegovog napada bila 65-godišnjakinja kojoj je pokušao oteti torbicu. Međutim, žrtva je pružala otpor te kako nije htjela ispustiti torbicu, 45-godišnjak je oštrim predmetom prerezao remen, nakon čega je trčeći pobjegao, što je ujedno i jedini slučaj u kojem je žrtvi ukrao torbicu. Naime, u ostalim slučajevima otimao je isključivo ogrlice koje su postarije gospođe nosile oko vrata.

Razbojničku krađu za koju se tereti izvršio je sredinom travnja, tako što je nakon odabira žrtve 80-godišnju staricu pratio do zgrade u centru Pule gdje je ušao za njom u zgradu te joj je u hodniku istrgnuo više lančića s vrata. Budući da se 80-godišnjakinja nije bila spremna 'rastati' od svog nakita, napala je razbojnika, na što ju je ovaj grubo odgurnuo, pa je nedužna starica pala na tlo, što je razbojnik iskoristio za bijeg iz zgrade.

'Nakon posljednje drske krađe na Valdebečkom putu, kada je žrtva napada bila 82-godišnjakinja, počinitelj je primijećen kako se udaljuje u Opel Kadetu te je, zahvaljujući dojavi građana i brzoj reakciji policijskih službenika, pronađen i uhićen tijekom jučerašnjeg dana', izvijestila je PU istarska.

Kriminalističkom obradom utvrđeno je kako je 45-godišnji državljanin Srbije ukradeni nakit prodavao nepoznatim osobama s područja Pule, osim posljednje ogrlice koja je pronađena, a dobiveni novac trošio bi potom u kockarnicama. Kako vele u policiji, radi se o osobi koja je ovisna o kocki.