GOLIM RUKAMA HVATALA ŠTAKORE

Fritzlovu kćer progoni poremećeni Austrijanac

10.03.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Austrijska policija potvrdila je da neuravnoteženi Heinrich Schmatz (37) progoni Elisabeth Fritzl, kojoj je tijekom 24-godišnjeg zatočeništva u podrumu obiteljske kuće otac Josef napravio sedmero djece, od kojih je jedno umrlo. Suđenje Fritzlu, optuženom za ubojstvo, silovanje, ropstvo, incest, lažno predstavljanje i zlostavljanje, počinje sljedećeg ponedjeljka

BEČ - Heinrich Schmatz sreo je Elisabeth dok je bio na liječenju u klinici Amstetten-Mauer, gdje se nakon oslobađanja iz zatočeništva oporavljala i Elisabeth sa svoje šestero djece. Schmatz je bio hospitaliziran zbog živčanog sloma koji je doživio nakon što ga je policija uhitila zbog porezne prijevare.

Odlučio je da će preko Elisabeth (42) ostvariti 'pravičnu naknadu' za gubitak posla. Potajice je snimio više od tisuću fotografija Elisabeth s djecom, a neke je pokušao prodati austrijskim medijima za više od milijun eura. Kada se to izjalovilo, ponudio je fotografije besplatno u zamjenu za objavljivanje priče o njegovom slučaju.

Heinrich Schmatz

Naposljetku je uspio prevariti djelatnike zatvora u kojemu je smješten Josef Fritzl, te intervjuirati austrijskog monstruma.

Upravitelj zatvora Günther Mörwald, koji je zabranio objavljivanje bilo kakvih podataka o Fritzlovu boravku u ustanovi, izjavio je da nije znao za Schmatzov posjet Fritzlu.

Schmatz se navodno predstavio kao poslovni savjetnik koji će Fritzlu ponuditi plan upravljanja imovinom. Nakon razgovora je austrijskom dnevniku Österreich izjavio da je Fritzl nježan, ugodan i inteligentan sugovornik.

Mörwald je priznao da Fritzl rijetko napušta zatvorsku ćeliju. Tijekom ranijih izlazaka zatvorsko dvorište bilo je rezervirano samo za Fritzla zbog straha od napada drugih zatvorenika.

Elisabeth neće sudjelovati na suđenju svom ocu. Premještena je na tajnu lokaciju, zajedno sa šestero djece, a lokalna policija pojačala je mjere sigurnosti i upozorila Schmatza da se drži na odstojanju.

U međuvremenu su objavljeni šokantni detalji iz dnevnika Elisabeth Fritzl, koja je tijekom zatočeništva na skrivene papiriće zapisivala datum i vrijeme svakog udarca, i prijetnje svog oca. Pisala je o smrti svog sedmog djeteta kojeg je držala u naručju prije nego što je poplavilo i umrlo, o tome kako je hvatala štakore golim rukama i kako su njezina djeca bila fascinirana zrcalom i vagom. Nešto bi pojeli, a onda se vagali da provjere je li se promijenila njihova težina.

Dnevnik o 8.624 dana koje je provela u zatočeništvu objašnjava kako su djeca bila razdvojena i zašto ih je troje živjelo u kući na katu, a troje s njom u podrumu. Jedna je beba odnesena u kuću samo zato što je plakala kada je oko njezinih prstića bio omotan konac. U dnevniku je napisala da se ljutiti Fritzl bojao da bi se susjedi mogli uzbuniti, te je ponio bebu u kuću kako bi je smirio. U međuvremenu se kući vratila i njegova supruga Rosemarie, pa joj je slagao da je odbjegla Elisabeth ostavila dijete pred njihovim vratima. Monstrum je zatočenoj djeci pokazivao fotografije braće i sestara kako se igraju u vrtu ili plivaju u bazenu.