KUNE IZ KUĆNE RADINOSTI

U Novskoj otkriveno 57 lažnih novčanica

05.05.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Prije nekoliko dana u jednom objektu na području Novske otkrivena je sumnjiva novčanica od 200 kuna. Ubrzo nakon toga policija je ušla u trag krivotvoritelju i šestorki koja je zajedno s njim stavljala u opticaj lažne novčanice proizvedene u kućnoj radinosti

U razdoblju od 28. travnja do 2. svibnja trojac iz Okučana i još četiri osobe s područja Novske plaćali su krivotvorenim novcem. Lažne novčanice u apoenima od 200 kuna stavili su u opticaj u trgovinama, pekarama i ugostiteljskim objektima na području Nove Gradiške, Kovačevca i Novske.

Nakon što je otkrivena prva krivotvorena novčanica, radom policijskih službenika PU brodsko-posavske i PU sisačko-moslavačke ušlo se u trag krivotvoritelju i ekipi koja je zajedno s njim stavljala u opticaj lažne novčanice. Riječ je o 19-godišnjakinji, 22-godišnjaku, 29-godišnjaku i 37-godišnjaku s područja Novske te 42-godišnjaku, 33-godišnjakinji i 57-godišnjakinji s područja Okučana nad kojima je jučer dovršeno kriminalističko istraživanje.

Utvrđeno je da u opticaj stavljeno ukupno 57 krivotvorenih novčanica od 200 kuna koje je šestorki podijelio 42-godišnji krivotvoritelj. Policajci su potom obišli trgovine, pekare i kafiće te su izuzeli svih 57 lažnih novčanica koje će biti proslijeđene na daljnje vještačenje u Hrvatsku narodnu banku u Zagreb. Kako doznajemo, riječ je o prilično dobrim krivotvorinama. Policija će utvrditi na koji ih je način 42-godišnjak proizvodio, no sve ukazuje na već isprobani recept proizvodnje novca u kućnoj radinosti korištenjem računala, skenera i pisača.

Uz kaznenu, 42-godišnji krivotvoritelj je jučer prepraćen u prostorije Županijskog suda u Slavonskom Brodu zbog saslušanja, dok protiv preostalih šest osoba slijede kaznene prijave redovnim putem u suradnji s državnim odvjetništvom.