AKCIJA 'PUT 2'

Zatvorske kazne za krijumčare ljudi

09.03.2009 u 16:23

Bionic
Reading

Sedmeročlana skupina krijumčara ljudi, uhvaćenih u policijsko-uskočkoj akciji 'Put 2', nepravomoćno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu osuđena na zatvorske kazne od jedne do tri godine zatvora.

USKOK je skupinu teretio da je od kraja travnja do kraja rujna 2007. u Sloveniju i Italiju prokrijumčarila najmanje 167 ilegalca iz Albanije i s Kosova te pritom 'zaradila' najmanje 140 tisuća kuna. Ilegalce su skrivali na više lokaciju u Zagrebu i na području Rijeke, a potom ih prevozili do granice sa Slovenijom, gdje su ih preuzimali vodiči koji su ih pješice prebacivali preko granice.

Ilegalni migranti su im za tu uslugu naknadu plaćali osobno ili putem svjetske tvrtke za prijenos novca Western Uniona.
Prvooptuženi Dražen Matijević (39) nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora, Mario Vrljić (36) na dvije godine i deset mjeseci, a Jozo Martić (31) i Ante Božinović (42) na dvije godine zatvora.

Uvjetno na godinu dana uz rok kušnje od tri godine osuđeni su Marino Katić (21) i Milan Vojnović (26), dok je na godinu dana osuđen Marck-Danyel Bulić (28).
Dio osuđenika priznao je krivnju, što im je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić uzelo kao olakotnu okolnost. Osuđenima je oduzeta i nezakonito stečena imovinska korist te ukinut pritvor do pravomoćnosti presude.

Većina je u pritvoru provela oko godinu i pol dana.