NEMA GOVORA O KORUPCIJI

Odbačena Medikina kaznena prijava protiv Rađenovića

28.04.2011 u 13:28

Bionic
Reading

Istraga je otkrila da je upravo Rađenović uveo transparentnost u postupak odabira dobavljača Gradskih ljekarni Zagreb

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznene prijave protiv Igora Rađenovića, predsjednika upravnog vijeća Gradskih ljekarni Zagreb. Rađenoviću je prijava stigla od trgovačkog društva Medika d.d. iz Zagreba zbog sumnje je počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, izdavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne te povrede ravnopravnosti u obavljanju gospodarske djelatnosti.

Rađenovića su bili prijavili da je kao predsjednik Upravnog vijeća Gradskih ljekarni Zagreb zajedno s drugim nepoznatim osobama tijekom postupka odabira veledrogerija s kojima će Gradske ljekarne surađivati tijekom prvog polugodišta 2011. odlučujuće utjecao da se izabere ponuda najnepovoljnije veledrogerije Oktal pharme d.o.o., počinivši i niz nepravilnosti tijekom samog postupka odabira i stavivši tu pravnu osobu u povlašteni položaj u odnosu na druge dobavljače te neovlašteno učinivši toj pravnoj osobi dostupnim podatke koji su poslovna tajna. Opisanim radnjama, navodi se u prijavi, prouzročena je šteta velikih razmjera trgovačkom društvu Medika d.d. i ostalim dobavljačima i istodobno pribavljena znatna protupravna imovinska korist za izabrano društvo, izvijestili su iz DORH-a.

Istraga je ipak otkrila da je upravo Rađenović uveo transparentnost u postupak odabira dobavljača te da je cijeli postupak odabira proveden sukladno aktima Gradskih ljekarni Zagreb, bez ikakva formalnog ili neformalnog pritiska i utjecaja. Nisu potvrđeni navodi prijave da je Rađenović počinio prijavljena kaznena djela, odnosno da je na nezakonit način favorizirao jednog ponuđača, i to najnepovoljnijeg, u odnosu na druge ponuđače, odnosno da je na bilo koji način utjecao na članove stručne skupine i ostale članove upravnog vijeća, niti da je odao poslovnu tajnu.

Stoga je doneseno rješenje o odbacivanju kaznene prijave zbog nepostojanja osnovane sumnje u počinjenje prijavljenih kaznenih djela ili kakvih drugih kaznenih djela koja se kazneno progoni po službenoj dužnosti, navodi se u priopćenju.